Press ESC to close

Köknar Kanlıcası (Lactarius salmonicolor)

Lactarius salmonicolorKöknar Kanlıcası


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Russulales

Aile: Russulaceae

Cins: Lactarius

Tür: Lactarius salmonicolor

Russulaceae familyasına mensup Lactarius salmonicolor, Türkiye’de Köknar Kanlıcası olarak bilinen ve iyi yenilebilir bir Kanlıca türüdür.

Şapka: Şapka büyüklüğü 5–15 cm civarındadır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner, rengi turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişen tonlardadır.

Lactarius salmonicolor
Lactarius salmonicolor

Lameller: Lameller diğer kanlıca türlerinde olduğu gibi sap üzerinde ilerleyerek sonlanır ve sık yapıdadır. Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Mantar koparıldığında veya kesildiğinde turuncu renkte bir sıvı çıkarır, sıvı hava ile temas edince kırmızılaşır. Diğer kanlıca türlerinin tersine koparıldığı zaman havayla temas edince yeşil renklenme olmaz.

Lactarius salmonicolor

Gövde-Sap: 15 cm çapında gövde portakal rengindedir. Sapı 3-10 x 1-3 cm çapında silindirik şekilde olup, genç örneklerde içi dolu, yaşlı örneklerde ise içi boş boru şeklindedir. Sap sarımsı turuncu renkte olup, iç kısmı pembeye kaçar renktedir.

Lactarius salmonicolor
Lactarius salmonicolor

Koku: Yapısında bulundurduğu karoten maddesinden dolayı, kokusu havuç kokusunu anımsatır.

Spor Baskısı:  Spor rengi parlak hardal sarısı, tunç tonlarında olup, spor izi soluk pembe renktedir. Sporları 7.5-10 x 6-7.6 µm boyutlarındadır.                     

Lactarius salmonicolor
Lactarius salmonicolor

Habitat: İbreli ağaçların bulunduğu yerlerde, kireçli arazilerde, humuslu ve silisli topraklarda, göknar (köknar) ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanlarda yetişir. Köknar ağaçları ile ektomikrozal ilişkisi bulunan bu mantar türünün kültürü yapılamaz.

Mevsim: Lactarius salmonicolor- Köknar Kanlıcasına genellikle Sonbahar aylarında, köknar ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanlarda açıkça rastlamak mümkündür. Ayrıca bu türe, bahar aylarında da, mikrozal ilişkisi bulunduğu köknar ormanlarında zaman zaman rastlanılır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Halk tarafından kanlıca türlerinin net ayrımı yapılmadığıdan Kanlıca mantarı diye toplanmasına rağmen bu tür, Lactarius deliciosus (çam kanlıca mantarı), Lactarius deterrimus (Ladin-kayın kanlıca mantarı), Lactarius sanguifluus (kara kanlıca mantarı) türleri kadar lezzetli bir tür değildir. Bu mantar türü tüketildikten belli bir zaman sonra idrar rengini koyu sarı veya kırmızı renge çevirmektedir. Havuca rengini veren “karoten” maddesi içeren tüm turuncu renkli Lactarius türleri tüketildiğinde kişinin idrar rengini turuncu ve kırmızı tonlara çevirebilir. Bu geçici bir durum olup sağlık problemi olarak algılanmamalıdır.

Ek bilgiler: Kanlıca mantarı türleri Orta Avrupa’da en yaygın olanlardan biri olmasına rağmen, türlerin net tanımı 1968 yılında Alman mikolog Frieder Gröger tarafından geçerli bir şekilde tanımlanmıştır. Lactarius deterrimus ile benzerdir. Şapka, lameller ve saptaki farklılıklar alttaki 2 görselde açık ve net görülmektedir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir