Press ESC to close

Dolusünger mantarı (Leccinellum corsicum)

Leccinellum corsicum – Dolusünger Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Boletaceae

Cins: Leccinellum

Tür: Leccinellum corsicum

Dolusünger mantarı, Boletaceae familyasından bir Bolet mantarı türüdür. Sadece Akdeniz, Avrupa ve Kuzey Afrika’da mikorizal yaşam sürerler.

Bu mantar, 1896 yılında Fransız mikolog Léon Louis Rolland tarafından Boletus türü olarak olarak tanımlanmıştır.

Eşanlamlıları (Sinonimler);

Leccinum corsicum (Rolland) Singer 1967
Leccinum crocipodium var. corsicum (Rolland) Bertault 1980
Krombholziella corsica(Rolland) Alessio 1985

Şapka: 4 ila 8 cm büyüklüğünde olan şapkası, önceleri hemisferik, sonra dışbükey ve en son olarak da düz görünümlü olmaktadır. Düzenli kenar boşluğu ile, biraz fazla kütikül, kadifemsi, yağışlı havalarda yağlı, kuru havalarda çatlaktır. Sarı hardaldan koyu kahverengiye değişkenlik gösterir.

Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum

Tüpler ve Gözenekler: Dolu sünger mantarı’nın tübülleri uzun ve yuvarlaktır. Olgunlaştığında et kalınlığından daha yüksektir ve gövdede serbesttir. Kahverengimsi sarı olup, kesildiğinde grileşme eğilimi gösteren küçük ve yuvarlak gözenekler, genellikle olgunlaştığında köşeli tübüllere dönüşür. Ancak kırmızımsı kahverengiye dönüşme eğilimindedir ve son evrede grileşir.

Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum

Gövde-Sap: 5 ila 12 cm boyunda, 1 ila 3 cm çapında olan sap kısımları, fusiform, ince, bazen kavisli ve köklü, sarımsı, altta tutulduklarında koyulaşan küçük renkli granülasyonlarla kaplanmıştır.

Eti, genç evrelerde sıkı olup, sonrasında yumuşar. Sarımsı renkte olup kesit alındığında yavaş yavaş soluk pembeye dönüşür ve uzun süre sonra kararır.

Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum

Koku: Koku belirgin ve ayırt edici değildir, tadı hafif acıdır.

Spor Baskısı:  Sporlar fuziform ve pürüzsüz, 15-19 x 5-7 µm boyutlarındadır. Spor baskısı soluk kahverengidir.          

Habitat: Akdeniz bölgesinde Cistus ( Laden) ( C. monspeliensis, C. incanus, C. salviefolius ) ile yakın simbiyoz olarak büyür. Türkiye’de Adana civarında ve Doğu Karadeniz’de kaydı mevcuttur.

Mevsim: Sonbaharın sonlarında ve kışın sonlarında, ilkbahara kadar tek başına veya küçük gruplar halinde bulunabilirler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir türdür. Fakat,yaşlı havalarda olgun örneklerin üzeri çok sümüksü ve yapışkan bir tabakayla kaplı olur.

Ek bilgiler: Daha iyi bilinen Leccinellum lepidum’a çok benzer. Ancak lepidum meşe ağaşları ile mikorizaldir .

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum
Leccinellum corsicum
Dolu sünger mantarı
Dolu sünger mantarı
Dolu sünger mantarı
Dolu sünger mantarı

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir