Boletaceae
Güzel Dolusünger Mantarı (Leccinellum lepidum)
Published
3 yıl agoon
By
Ali AydoğduLeccinellum lepidum
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Boletales
Aile: Boletaceae
Cins: Leccinellum
Tür: Leccinellum lepidum
Leccinellum lepidum, Boletaceae familyasındaki bir bolet türüdür. Güzel bolet olarak tanınan bu tür, mantar avcıları tarafından çoğu kez Boletus reticulatus (Yaz çörek mantarı), Boletus pinophilus (Çam boleti) ile karıştırılır.
Başlangıçta 1965’te Boletus lepidus olarak tanımlanan bu mantar, yıllar boyunca tartışmalı taksonomik evrelerden geçmiş, 1985’te Krombholziella cinsine, 1990’da Leccinum cinsine ve 2003’te Leccinellum cinsine aktarılmıştır.
Eş anlamlısı ve eski ismi; Leccinum lepidum’dur (H. Bouchet ex Essette) Bon & Contu 1990.
Sıfat olan ”lepidum” hoş ve sevimli anlamını taşımakta olup, şekline veya mutfak niteliklerine atıftır.
Şapka: Tipik olarak, 12 cm’ye (5-15 cm) kadar büyüyebilen şapka, önce yarım küre şeklinde, sonra dışbükey, sarımsı kahverengi, koyu sarı, turuncu kahverengi, kahverengi, koyu kahverengi ila neredeyse siyahımsı, kuru, ancak yağışlı havalarda belirgin şekilde viskozdur. Şapka kütikülü pürüzsüz ila biraz lobludur ve genellikle “dövülmüş” bir görünüme sahiptir. Asla diğer boletler gibi düzleşmez.
Tüpler ve gözenekler: Güzel Dolusünger mantarının tüpleri, soluk sarıdan sarıya doğru değişir. Gözenekler başlangıçta yuvarlak ve küçüktür, daha sonra köşeli hale gelir, tübüllerle aynı renktedirler ve bastırıldığında kolayca gri veya koyu kahverengiye dönüşürler.
Gövde-Sap: 6 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm çapında, önce şişkin, daha sonra orta kısımda genişleme ile silindirik, bazen kavislidir. Sitrin sarısı veya sarımsı arka plan rengi gözlemlenir. Yüzey ince kabartmalı granülasyonlara sahiptir ve bu granülasyonlar genç örneklerde sarımsı renktedir. Beyazımsı veya soluk sarı olan et rengi, havaya maruz kaldığında başlangıçta pembemsi veya kırmızımsıya ve ardından mor ve sonunda griye dönüşür.
Koku: Tadı ve kokusu ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Sporları 13,5–21 × 5-6 μm boyutlarındadır.
Habitat: Akdeniz bölgesindeki yaprak dökmeyen meşe ağaçları ile mikorizal olarak yaşar (Quercus coccifera , Q. ilex , Q. suber , Q. faginea). Özellikle Pırnal meşesi ile (Quercus ilex) simbiyoz ilişki kurar.
Mevsim: Sonbahardan Ilık geçen Kış ayları boyunca olan mevsimi İlkbaharın başlarına kadar devam edebilir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Pişirildikten sonra iyi yenilebilir mantarlar arasındadır. Aşırı olgun olanların, lifli saplarının atılması önerilir. Benzediği türlerin hiçbiri toksik olmadığı için kafa karışıklığı ile ilgili çok fazla sorun yoktur.
Ek bilgiler: Benzer türler: Leccinellum crocipodium; yaprak döken ağaçlar ile mikorizal ve şapkası çatlama eğilimindedir.
Leccinellum corsicum – Dolusünger Mantarı; Cistus çalıları ile mikorizal olup daha kırmızımsı renk değiştirir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.