
Lepiota subincarnata – Deli Pullu Mantar
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Lepiota
Tür: Lepiota subincarnata
Lepiota subincarnata türü ilk kez 1940 yılında, Danimarkalı mikolog Jakob Emanuel Lange tarafından tanımlandı ve ona günümüzde de kabul gören L. subincarnata bilimsel verdi. İngilizce ismi “Fatal Dapperling” olan bu ölümcül zehirli Lepiota türüne, Türkiye Mantarları Listesinin verdiği Türkçe isim ise “Deli Pullu” mantardır..
Lepiota subincarnata’nın eşanlamlıları arasında Lepiota josserandii ve Leucoagaricus josserandii bulunur.
Şapka: Başlangıçta yarım küre şeklinde olan L. subincarnata şapkası olgunlaşma ile genişçe dışbükey hale gelir ve bazen hafif bir umbo ile neredeyse düz olur. Şapka yüzeyi genellikle düzensiz eşmerkezli halkalar oluşturur. Şapkası açık kırmızıdan kırmızı-kahverengiye değişir ve kenara yakın bölgelerde krem rengindedir. Daha soluk olan kenar kısımlarında daha geniş aralıklı pembemsi-kahverengi ince yün pullarla kaplıdır. Şapka eti (dokusu) beyazdır. Şapkasının genişliği 2-3.5 cm kadardır.

Lameller: L. subincarnata lamelleri serbesttir, yani saptan bağımsızdır. Sık ve yoğun olan bu lameller, kremsi beyaz renktedir.

Gövde-Sap: Deli Pullu Mantar sapı, 2,5 ila 5 cm uzunluğunda ve 4 ila 9 mm çapında olup, kremsi beyaz renklerdedir. Tabanı soğanımsıdır. Sapının eti, kahverengimsi bir belirti ile beyazdır. Sapının, hafif pembemsi bir renkle kızartılmış üst yarısı pürüzsüz iken, belirsiz bir halka bölgesinin altındaki alt gövde lifli pullarla süslenmiştir.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Sporları elipsoidal, pürüzsüz, 6-7,5 x 3-4μm boyutlarında ve dekstrinoiddir.
Habitat: Tür, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da ki geniş yapraklı ve karışık ormanlık alanlarda, tek başına veya küçük gruplar halinde büyürler. Bazen çimlerde de görülürler. Saprofit yani çürükçül beslenen bir mantardır.
Türkiye’de birçok bölgede resmi kaydı olan bu ölümcül zehirli Lepiota türüne, Asıl Ege Bölümü, Konya Bölümü, Yukarı Murat-Van Bölümü, Adana Bölümü ve Dicle Bölümünde rastlanmıştır.
Mevsim: Yaz – Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Deli Pullu Mantar ölümcül zehirli bir Lepiota türdür. Ölümcül zehirli Amatoksinler içerdiği bilinmektedir.
Ek bilgiler: Benzer türler vardır; Lepiota cristata kahverengimsi pullarla tipik olarak daha büyüktür. Lepiota ignivolvata’nın gövdenin alt kısmında parlak turuncu veya kırmızı-kahverengi bir halkası vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ















Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın