Press ESC to close

Ay cincilesi (Lepista luscina)

Lepista luscina – Spotted Blewit


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Lepista

Tür: Lepista luscina

Lepista luscina – Ay cincilesi, Kozmopolit bir dağılıma sahip olan, Tricholomataceae familyasına ait bir mantar türüdür. Spotted Blewit ve Cloudy Tricholoma (Bulutlu Tricholoma) isimleri ile de bilinir.

Eşanlamlı (Sinonim) isimleri; Lepista panaeola, Clitocybe luscina, Tricholoma panaeolum, Tricholoma panaeolus, Lepista panaeolus, Rhodopaxillus panaeolus, Tricholoma luscinum, Rhodopaxillus nimbatus, Tricholoma nimbatus (doğrulanmamış eş anlamlılar: Clitocybe nimbata, Lepista paneola).

Şapka: Ay cincilesi şapkası grimsi ila koyu sarı renklerde olabilmektedir. Şapka yüzeyi pürüzsüzdür, kaygan da yapışkan da değildir. Şapka çapı 3 ila 15 cm arasında olup ortalama 8 cm kadardır.

Etinin rengi kül rengidir, lifli bir dokusu vardır. Berelendiğinde kesildiğinde renk değiştirmez.

Lepista luscina
Lepista luscina

Lameller: Beyazdan pembe griye renklerde olabilen Ay cincilesi lamelleri gayet sıktır.

Lepista luscina
Lepista luscina

Gövde-Sap: Sap Rengi şapkaya nazaran daha soluk renklerde olur. Sapında yüzük bulunmaz. Sap boyu 3 ile 7,5 cm arasında olup ortalama 5 cm kadardır. Gövde kalınlığı ise (en geniş kısımda) 4 ila 25 mm arasında olup ortalama 14mm kadardır.

Lepista luscina
Lepista luscina

Koku: Unlu bir koku ve tadının olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi soluk pembedir. Sporlar geniş ölçüde elipsoid ve 4,5–7 × 3–4,5 µm boyutlarındadır.

Habitat: Bu tür saprofitiktir. Yerde, çayırlarda, parklarda, çimenlerde veya otlaklarda yetişir. Genelde yaprak döken sert ağaçlarla ilişkilidir. Avrupa ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak bulunulan türün Türkiye’de de resmî kaydı mevcuttur.

Mevsim: Temmuz ayından Aralık ayına kadar hasadı yapılır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir Lepista türlerinden olarak bildirilmiştir.

Ek bilgiler: Bulgaristan’daki Mantarların Kırmızı Listesine dahil edilmiştir. Nesli giderek azalmakta olduğu bildirilmiştir. Buna neden olarak ise çiftçilik ve hayvancılık faaliyetleri, altyapı geliştirme (ulaşım), toprak kirliliğinden kaynaklanan habitat kaybı gösterilebilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir