
Leucopaxillus gentianeus
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agarcomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Leucopaxillus
Tür: Leucopaxillus gentianeus
Leucopaxillus gentianeus Boz Huni Şapka Mantarı, genellikle acı sahte huni şapkası veya acı kahverengi lökopaksilus olarak bilinen acı tadı olan, yenmeyen bir mantardır. Ortak eşanlamlı adı Leucopaxillus amarus’dur. Taze ve gençken, koyu karaciğer kahverengisi olan şapka rengine dayalı olarak, cinsteki diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir. Acı tada, cucurbitacin B (bilimsel çalışmalarda yangı giderici, kan şekerini düşürücü ve kansere karşı koruyucu etkileri gösterilmiş maddelerdir) adı verilen bir triterpene sahiptir. Tür, ilk olarak 1873yılında Fransız mikolog Lucien Quélet tarafından Clitocybe gentianea olarak tanımlanmıştır.
Şapka: 5-11 cm çapında, dışbükey, bazen geniş bir şişkinlik (umbo) vardır. Şapka kenarında belli belirsiz çizgiler vardır. Yüzey kısmı pürüzsüz, kuru ve mat, kırmızımsı kahverengi ila tarçın kahverengi renktedir. Kenar kısımları daha açık tonda olup, şapka eti kalın, beyaz, tadı acı ve kokusu genellikle güzel değildir.

Lameller: İlk evrelerde, beyaz renkteki lameller yaşlandıkça krem renge döner. Çok sık ve birbirine yakındır. Katman halinde şapka etinden kolayca ayrılabilir.

Gövde-Sap: Sap 10 cm uzunluğunda ve 1-2 cm kalınlığında olup, aşağı yukarı eşit, kuru, pürüzsüz, beyaz, rengi değişmeyen kahverengimsidir. Belirgin ve bol miktarda miselyum ağı ile kaplıdır.

Koku: Çok hoş olmayan bir kokusu vardır.
Spor Baskısı: Beyaz.
Habitat: İğne yapraklı ağaçların altında, parçalanmış orman çöpleri içerisinde, dağınık, toplu halde veya sıralı halde veya peri halkaları halinde görülebilir.
Mevsim: Yaz, sonbahar ve daha sıcak iklimlerde kış; aylarında da görülebilir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirsiz olan Boz Huni Şapkası Mantarı aşırı acı tadı sebebiyle tüketilmez.
Ek bilgiler: Boz Huni Şapka Mantarı (Leucopaxillus gentianeus) mantarına benzer türler bazı Tricholoma sp, Lactarius sp, Russula sp türleri deki mantarlara benzer yönleri vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ





Güzel mantar görselleri için Türkiye’nin Mantar Avcıları Facebook sitemizi de ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın