Press ESC to close

Titan Mantarı (Macrocybe titans)

Macrocybe titans – Titan Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Callistosporiaceae

Cins: Macrocybe

Tür: Macrocybe titans

Macrocybe titans bizim tabirimiz ile Titan Mantarı, Orta ve Güney Amerika’ya özgü olduğu bildirilmiş, çok büyük boyutlara ulaşabilen yenilebilir bir mantar türüdür. Guiness Rekorlar kitabına girmiş olan Dünyanınn büyük yenilebilir mantarı Termitomyces titanicus – Dev Termit Mantarı kadar olmasa da Macrocybe titans türü de, büyük şapkalı ve lamelli yenilebilir mantarlardandır.

Tür ilk olarak 1980 yılında Howard E. Bigelow ve J. W. Kimbrough tarafından Tricholoma titans olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 1998 yılında Macrocybe cinsine aktarılmış ve bugünkü Macrocybe titans ismini almıştır. Macrocybe antik Yunanca’dan gelme bir kelime olup ; Macro iri, büyük ve kocaman, cybe ise baş veya kafaya karşılıktır ve “Macrocybe’” Kocaman kafa olarak bilinir. Macrocybe cinsinin bilinen türleri 7 tanedir ve bunların hemen hepsi de çok büyük ve görlkemli mantarlardır.

Şapka: Titan Mantarları tek başlarına veya 2-3 mantardan oluşan küçük kümeler halinde yaşarlar. Ancak, bazen 10 kadar mantara varan yoğun kümeler oluşturabilirler. Sağlam, sert ve büyük mantarlardandır. Şapka çapı 8–50 cm boyutlarda olup nadiren de olsa zaman zaman çapı 100 cm kadar olanlara da rastlanmıştır. Mantar soluk devetüyü veya krem ​​renklidir ve genellikle gençken dışbükey başlar, yaşla birlikte daha düzleşir. Genellikle şapkasının kenarları içe doğru kıvrılır veya görünüş olarak fistolanır. Şapka rengi merkezde daha koyu, kenarlarda grimsi ve yaşlandıkça beyazlaşan devetüyü sarısıdır.

Macrocybe titans

Lameller: Sık ve yoğun olan lamelleri, beyazdan soluk griye veya soluk kahverengi olup, kıvrımlıdır (dalgalı veya çentikli) ve 2 cm kalınlığa kadar olabilmektedir.

Macrocybe titans

Gövde-Sap: Silindirik ve kalın olan beyaz gövdesi 7-20 cm yüksekliğinde ve 1.5 – 4 cm çapında olabilmektedir. Mantar, çapı 12 cm ye kadar şişmiş bir tabana sahiptir. Nadiren de olsa, 38 cm yüksekliğe ve 12.7 cm genişliğe sahip daha büyük sapları olan örneklerine de rastlanılmıştır. Sap şapkası ile aynı renktedir. Sap lifli ve genellikle pulludur ve çevresinde halkası (yüzük) yoktur.

Macrocybe titans

Koku: Belirgin bir kokusu yoktur.

Spor Baskısı: Sporlar 5–7 x 4–5 µm boyutlarında olup, geniş ölçüde elipsoiddir. KOH içinde hiyalin ve inamiloiddir. Spor izleri (mantarın şapkasının bir kağıt veya alüminyum folyo üzerine yerleştirilmesi ve nemi tutması için gece boyunca üstüne bir kavanoz bırakılmasıyla elde edilebilir), bu türün kremsi beyaz veya krem renkli sporlara sahip olduğunu gösterir.

Habitat: Saprofit yani çürükcül bir tür olan M.titans, devasa boyutlara ulaşabilen bir mantardır. Orta ve Güney Amerika’ya (özellikle Florida) özgü bir mantar türüdür.

Mevsim: Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite:  Macrocybe titans – Titan Mantarının, bazı yazarlar tarafından yenilebilir olduğu bildirilmiştir (Kimbrough 2000; Bessette ve ark. 2007). Bununla birlikte, M. titans genç evrelerde yaygın zehirli türlerle (Chlorophyllum molybdites gibi) karıştırılabileceğinden, mantar avcıları ( özellikle yeni başlayanlar), kesin olarak tanımlayamadıkları yabani mantarları asla tüketmemelidirler. Şüpheye düştüğünüzde, sepetinize asla koymayın!

Ek bilgiler: Macrocybe cinsi, tümü tropik bölgelerde yaygın olarak dağılmış olan yedi tanımlanmış tür içerir. Macrocybe titans, neotropiklerle (Batı Yarımküredeki tropikal ve subtropikal habitatlarda) sınırlıdır, ancak Tayvan ve Hindistan gibi alanlarda Paleotropiklerde başka türler bildirilmiştir. Macrocybe titanları, Florida, Georgia, Louisiana, Kuzey Karolina, Güney Karolina ve Teksas dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinden toplanmış veya rapor edilmiştir. Orta Amerika ve Karayipler’den gelen kayıtlar, Meksika, Belize, Kosta Rika, Panama, Porto Riko, Trinidad ve ABD Virjin Adaları’ndan gelen raporları içerir. Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela da dahil olmak üzere Güney Amerika’dan M. titans’a dair ek raporlarda vardır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir