Connect with us

Basında Mantar

Mantar zehirlenmesine hapis cezası

Published

on

Mantar zehirlenmesine hapis cezası gelir mi? Gelmeli mi?

MANTARLAR, dünyanın eşsiz ve muhteşem canlıları. Kendi alemlerine dalanları büyüleyen, insanlarda vazgeçilmesi zor bir alışkanlık yaratan doğa harikaları. Onlarca, yüzlerce faydasının yanında,insanı yataklara düşürecek veya hastanelik edecek kadar da tehlikeli organizmalardır mantarlar. Hatta bazıları vardır ki (örneğin Köygöçüren mantarı – Amanita phalloides) bir yediniz mi daha kurtuluşunuz yok. Kazara yediniz mi (Allah cc göstermesin ) gideceğiniz yer önceden belli, dört kollu ile Zincirlikuyu veya Karacaahmet mezarlığı. 

Mantar zehirlenmesine hapis cezası
Muğla’da mezarlıktan mantar toplayan anne ve kızının sonu da mezarlık oldu!

Mantar zehirlenmesine hapis cezası
Mantar zehirlenmelerinden her yıl pisi pisine ölenlerin ve kalıcı hasarlara neden olacak zehirlenmelerin sayısını düşünmek bile ürkütücü. O sebepledir ki mantar toplarken evimize bir lezzet olarak götüreceğimiz mantarlara çok özen göstermemiz gerekir! Mantara giderken “Mantar mantara benzer” ve “Yenilebilir mantarların birçoğunun zehirli ikizleri vardır” sözlerini asla aklımızdan çıkarmamamız gerekir. “Bu ikili her daim akılda tutulduğunda, mantarların büyülü dünyasında hayat kurtaran tavsiyelerdendir” demek yanlış olmasa gerek.

Gerek sosyal medyada (Özellikle Facebook, İnstagram ve Twitter etc) ve gerekse YouTube videolarında zehirli bir mantara “Yenir, Aflyet olsun “ denilmesinin ve benzeri yorumlar yapılmasının sadece vebalinin olmaması , bunun kanunen de cezalandırmasının gerekliliğinden bahseden birinin olması bizlerin de ilgisini bir hayli çekmiştir. Bizler de Mantarlı Yaşam ekbi olarak bu çok önemli hususu farkındalık oluşturma amacıyla haber yapıp herkese duyurmak istedik. Öğretim görevlisi Peofösör Doktor Yasemin Günay Balcı hanıma teşekkürü borç biliriz.

Dünyanın en zehirli manitalarından Köygöçüren Mantarı – Amanita phalloides☠️☠️☠️

Mantar zehirlenmesine hapis cezası


Türk ceza kanununa göre;

1-Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

2-Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.

Şimdi neden bu 2 kanundan  sizlere bahsettik onu biraz açıklayalım;

13.10.2021 tarihli habere göre (mynet.com), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Günay Balcı, zehirli mantarları toplayıp satan, ya da başkasının yiyerek ölümüne sebep olan kişilerin, bilmeyerek de olsa “adam öldürmek”ten yargılanmalarını istemesi, son derece önemli ve farkındalık oluşturma adına üzerinde hassasiyetle durulması gerekli bir konudur.

Prof. Dr. Yasemin Balcı yaptığı açıklamada, kırlardan toplanan mantarların semt pazarlarında satılmasının yasaklanıp, zabıtanın bu hususta denetimlerini sıklaştırmasını talep etti. Sonbahar mevsiminde nem ve yağışlarla birlikte ağaçlık bölgelerde mantarların üremeye başladığını hatırlatan Balcı, son günlerde çevre illerden Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen 4 kişinin mantar zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Profösör Doktor Balcı, “150’den fazla mantar çeşidi olduğunu bildirerek, “Zehirli mantarların zehirsiz mantarlardan kolaylıkla ayırt edilememe özelliği, halk sağlığı açısından tehlikeyi arttırıcı bir faktördür. Yenilen zehirli mantarın türüne de bağlı olmakla birlikte tek bir mantardaki toksin, bir kişiyi öldürmeye yeterli. Zehirsiz mantarların arasına tek bir zehirli mantar dahi karışmış olsa, ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir” dedi.

Ölümcül zehirli Cenaze çanı mantarı- Galerina marginata☠️☠️☠️

ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ: Zehirlenme belirtilerinin mantar yenmesinden 12-24 saat sonra ortaya çıktığını vurgulayan Balcı, devam etti:
“Yemekten sonra aradan 3-5 saat geçti, bundan sonra bir şey olmaz şeklinde düşünmek yanlış. İlk belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve halsizlik gibi sindirim sistemine ilişkin bulgulardır. Bu arada, vücutta sıvı ve elektrolit kaybı olur. Vücuttaki dengeler bozulur. İlk belirtilerin ortaya çıkışından 12-24 saat sonra yine 12-24 saat kadar süren yalancı bir iyilik hali görülür. Bu dönemde hastaların iyileştiği, tehlikenin atlatıldığı sanılabilir. Halbuki, bu dönemin ardından tablo ağırlaşmış olarak devam eder. Mantardaki zehir, kısa sürede kişileri karaciğer ve böbrek yetmezliğine götürür. Vücut için gerekli olan bir çok madde karaciğerle ilişkilidir. Kanama-pıhtılaşma zamanı uzar. Kanamaya eğilim artar. Yeterli doz zehir alınmışsa, kurtuluş pek mümkün değildir. Deyim yerindeyse, panzehiri temin edilip kullanılsa dahi, karaciğer hasarı oturmuş ise kurtuluş zordur.”

Prof Dr Balcı, mantar zehirlenmesinden ölen kişilere otopsi yapıldığının da altını çizdi. Otopsi yapılmasının sebeplerini de anlatan Balcı, “Öncelikle kişinin ölüm nedenini tespit etmek için otopsi yapıyoruz. Kişilerin mantar zehirlenmesi sebebiyle öldüğü anlaşıldığı takdirde, mantarları toplayıp, satanlar ya da başkasının yemesine vesile olanlar, eğer kendileri de ölmemişlerse, bilmeyerek de olsa ‘adam öldürmüş’ olup yargılanacaklardır” diye konuştu.

Bu arada hukukçular, mantarların zehirli olduğunu bilerek ölüme sebebiyet verenlerin, TCK’nın 448. maddesine göre, “Kasten adam öldürmek” suçundan 24 yıl ila müebbet hapis cezasıyla yargılanabileceğini belirtti. Mantarların zehirli olduğunu bilmeden ölüme sebebiyet verenlerin ise, TCK’nın 455. maddesine göre, “Taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 4 ila 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceği belirtildi. Haberin tamamı için tıklayın.

Mantar zehirlenmesine hapis cezası
Görüntüsü güzel, kendisi zehirli Sinek mantarı- Amanita muscaria☠️

Lütfen ama lütfen, sosyal medyada ve diğer platformlarda, hatta yüz yüze bilgilendirmede %100 emin olduğunuz bir mantara dahi “Yenir, Afiyet olsun, Soğanla kavur ye” gibi kesinlik belirten ifadeler ile mantarı bulan şahsın mantarı yemesine vesile olmayınız. Zehirli olamayan mantarlar bile bazen, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Zamanında önlem alınamazsa ölüme kadar varan vahim sonuçları olabilir”

Duyarlı ve bilinçli  mantarcı olalım ve  tanımlanması istenen mantarlara kesinlikle “Yenir” ve benzeri yorumlar yazmayalım. Unutmayalım ki “Mantar mantara benzer, yenilebilir mantarların dahi zehirli ikizleri olabilr”.

Sağlıcakla ve Mantarlı Yaşamla kalın.

Güzel mantar görselleri ve daha fazla bilgi için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel18 saat ago

Çatlakyumurta Mantarı (Gyroporus castaneus)

Boletaceae2 gün ago

Oktavyan Mantarı (Octaviania asterosperma)

Cortinariaceae5 gün ago

Akça Örümcekmantarı (Cortinarius variegatus)

Agaricaceae6 gün ago

Sarıçalan Mantarı (Agaricus iodosmus)

Bankeraceae6 gün ago

Turuncuağlayan Mantar (Hydnellum aurantiacum)

Boletaceae1 hafta ago

Bahçeboleti (Hortiboletus bubalinus)

Genel2 hafta ago

GDPR Gizlilik Politikası

Mantar Türleri2 hafta ago

Gevrek Süngermantarı (Suillus spraguei)

Abortiporus3 hafta ago

Karanfilmantarı (Abortiporus biennis)

Mantar Türleri3 hafta ago

Yer yumurtamantarı (Volvariella surrecta)

Mantar Türleri4 hafta ago

Aslan Çıtkırdı Mantarı (Pluteus leoninus)

Asterophora4 hafta ago

Mantareniği (Asterophora parasitica)

Bondarzewia1 ay ago

Yanıktere Mantarı (Bondarzewia mesenterica)

Boletaceae1 ay ago

Tapa Bolet Mantarı (Boletus barrowsii)

Mantar Türleri1 ay ago

Gölgeli Çıtkırdı Mantarı (Pluteus umbrosus)

Inocybaceae1 ay ago

Utangaçmantar (Inocybe godeyi)

Agaricaceae1 ay ago

Pullu Kızıl Mantarı (Agaricus impudicus)

Amanita1 ay ago

Keseli Peri Mantarı (Amanita alseides)

Lactarius1 ay ago

Kanayan Kanlıca (Lactarius rubrilacteus)

Inocybaceae2 ay ago

Terskümbet Mantarı (Inocybe mixtilis)

Boletaceae2 ay ago

Elma Şekeri Boleti (Exsudoporus frostii)

Mantar Türleri2 ay ago

Orakkarakız Mantarı (Tricholoma focale)

Mantar Türleri2 ay ago

Esmer Bolet (Porphyrellus porphyrosporus)

Mantar Türleri2 ay ago

Beyaz Trappe Trüfü (Tuber oligospermum)

Agaricaceae2 ay ago

Saklı Etlice Mantarı (Leucoagaricus nympharum)

Mantar Türleri2 ay ago

Sapısulu Mantarı (Roridomyces roridus)

Boletaceae2 ay ago

Sarıkızıl Bolet (Neoboletus flavosanguineus)

Cantharellaceae2 ay ago

Düzsarıkız Mantarı (Cantharellus lateritius)

Amanita2 ay ago

Sarkıkkese Mantarı (Amanita decipiens)

Agaricaceae2 ay ago

Kısaşalvarlı Mantar (Leucocoprinus cepistipes)

Agaricaceae2 ay ago

Belkızılı Mantarı (Agaricus bernardii)

Amanita2 ay ago

Gizlikese Mantarı(Amanita abscondita)

Amanita2 ay ago

Yamalıgelin Mantarı (Amanita nivalis)

Boletaceae2 ay ago

Pestifal Mantarı (Tylopilus felleus)

Mantar Türleri2 ay ago

Kızıl Domalan Mantarı (Terfezia claveryi)

Basında Mantar2 ay ago

Mantar nasıl saklanmalı?

Bolbitiaceae2 ay ago

Kor Tersçanı Mantarı (Panaeolus cinctulus)

Caloscypha2 ay ago

Portakalçanak Mantarı (Caloscypha fulgens)

Mantar Türleri3 ay ago

Anadolu Karasüngeri (Melanogaster anatolicus)

Amanita3 ay ago

Dikenlikese Mantarı (Amanita echinocephala)

Basında Mantar3 ay ago

Kanlıca ve Sahte Kanlıca Mantarı

Basında Mantar3 ay ago

Yeni bir mantar daha keşfedildi (Melanogaster anatolicus – Anadolu Karasüngeri)

Basında Mantar3 ay ago

Yeni Bir Amanita türü keşfedildi

Mantar Türleri3 ay ago

Eksiketek Mantarı (Rickenella fibula)