Press ESC to close

Akkara Mantarı (Melanoleuca melaleuca)

Melanoleuca melaleuca – Akkara Mantarı

Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi

Bölüm: Basidiomycota 

Sınıf: Agaricomycetes 

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae 

Cins: Melanoleuca

Tür: Melanoleuca melaleuca

Halk arasında Akkara mantarı olarak bilinen M. melaleuca, Melanoleuca cinsine ait bir mantardır. Bu cinse mensup ülkemizde 20 kadar tür mevcuttur. Bu mantarlar genelde çimen ve çayırlık alanları kendine yaşam alanı olarak seçerler. Mutfak değeri pek olmayan ama doğada mantar avcılarının sıkça karşılaşabileceği mantarlardandır.

Şapka: Akkara mantarında çok değişken şekilde olabilen şapkanın, ilk evrelerde kıvrık bir kenar boşluğu vardır ve dışbükeydir. İleriki evrelerinde düz hale gelir ve şapka ortasında çıkıntı (umbo) oluşur. Pürüzsüz yüzeye sahiptir. Şapka rengi, yağışlı ve nemli olduğunda gri-kahverengiden , koyu gri kahverengi renkte ve kuru havalarda ise solgun bir renkte olur. Çapı 3,5 cm ila 7 cm arasında olabilir.

Lameller: Akkara mantarının lamelleri düz, aralıklı yapıdadır. Lameller genç örneklerde beyaz iken, erişkin dönemlerinde kremsit beyaz, grimsi tonlara döner.

Gövde-Sap: Akkara mantarında sap genellikle şapkadan çok daha uzundur 4 ila 9 cm uzunlukta olabilir. Lifli yapıdadır. Gövde genellikle şapka çapından çok daha uzundur, çoğu zaman iki katına kadar olabilmektedir. Sap  4 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 cm çapında olup, baz hafifçe şişmiş, beyaz, soluk kahverengimsi dikey liflerle kaplıdır. Sapta yüzük, halka yoktur.

Koku:  M. melaleuca- Akkara mantarının belirgin ayırt edici bir kokusu yoktur.

Spor Baskısı: Açık krem.                                                 

Habitat: Akkara Mantarı, kalıcı otlaklarda, çimlerde, park ve bahçelerde görüldüğü gibi, geniş yapraklı ormanlık alanlarda yaprak çöpleri arasında da görülebilir.

Mevsim: Temmuz ve Aralık ayları arasında görünür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Melanoleuca türlerini zehirli türlerden ayırmak oldukça zordur. Laboratuvar ortamında mikroskop yardımıyla ancak net tanımlama yapılabilir. Zehirli türler ile karıştırılma olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden dolayı tüketilmesini tavsiye etmiyoruz.

Türler içinde yenilebilir olanları, Melanoleuca melaleuca, Melanoleuca alboflavida, Melanoleuca cognate ve Melanoleuca evenosa’dır. Bu türlerinde mutfak değeri çok düşüktür. Melanoleuca strictipes’in ise içerisinde hafif toksik maddeler barındırdığı rapor edilmiştir. Akkara mantarı videomuz için tıklayınız.

Ek bilgiler: Ülkemizde kayıt altına alınan bazı Melanoleuca türleri;

Melanoleuca brevipes 

Melanoleuca cognata var. cognata 

Melanoleuca exscissa 

Melanoleuca grammopodia 

Melanoleuca griseofumosa 

Melanoleuca humilis

Melanoleuca langei

Melanoleuca luteolosperma 

M. melaleuca 

Melanoleuca nivea 

Melanoleuca oreina 

Melanoleuca paedida 

Melanoleuca polioleuca

Melanoleucaschumacheri

Melanoleuca strictipes 

Melanoleuca stridula

Melanoleuca subalpina

Melanoleuca substrictipes 

Melanoleuca turrita

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir