Press ESC to close

El kuzugöbeği mantarı (Morchella americana)

Morchella americana – El kuzugöbeği


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Ascomycota

Sınıf: Pezizomycetes

Takım: Pezizales

Aile: Morchellaceae

Cins: Morchella

Tür: Morchella americana

Morchella americana, Türkiye’de “El kuzugöbeği” olarak isimlendirilmiştir (Türkiye Mantarları Listesi Aralık 2020). Şu ana kadar sadece Yukarı Murat-Van Bölümünden resmî kaydı bildirilmiş olup, lezzetli bir morel yani kuzugöbeği türüdür.

Morchella americana (Morchella esculentoides ile eşanlamlıdır) türü, ilk olarak (2012 yılında Clowez ve Matherly tarafından) Amerika’dan bildirilmiş olmasına istinaden “americana”sıfatını almıştır. Dünyada Yellow morel (Sarı kuzugöbeği) olarak bilinir.

Makroskobik Özellikleri: Askokarp (şapka) 5–10 cm (max 22cm) yüksekliğinde, 2–5 cm (max 13cm) genişliğinde olabilir. Askokarp, sapın 2/3 uzunluğunda, düzensiz siferikal veya oval yapıda, alveoller uzun, dikdörtgen veya düzensiz çok köşeli, kaburga kısmı düzensiz kıvrımlı, alveoller bal sarısı–koyu kehribar sarısı renkte, kaburga kısımları kırmızımsı sarı lekelidir. Şapka ovalden koniye görünümlüdür. İlk başta beyazımsı olan rengi daha sonra soluk sarıya olgunlukta ise sarı kahverengiye kadar değişir.

Morchella americana
Morchella americana

Etli kısım: Elastik ve hoş kokuludur.

Morchella americana
Morchella americana

Gövde-Sap: 2-12 cm veya daha uzun olan sap 2-9 cm kalınlığındadır. Askokarp ile hemen hemen eşit veya tabana doğru genişleyen bir yapıdadır. Sapın içi boş ve yüzey granüller beyazımsı veya beyazımsı sarı renklerdedir. Sap tabana doğru kırışık–loblu yapıdadır.

Morchella americana
Morchella americana

Koku: Hoş bir kokusunun ve diğer tüm kuzu göbekleri gibi, enfes bir tadının olduğu bildirilmiştir.

Mikroskobik Özellikler:  Sporlar 17-24 X  11-15 um boyutlarında, eliptik, pürüzsüz ve hiyalindir. Askuslar sekiz sporludur.  

Habitat: Tek tek, dağınık veya gruplar halinde karışık sert ağaçlar, yanmış alanlar, eski demiryolu yatakları veya bazen kozalaklı ağaçların altında olmak üzere çok çeşitli habitatlarda bulunabilirler. Türkiye’deki tek kaydı Van ilimizden olup, Prof Dr Hasan Hüseyin Doğan tarafından yapılmıştır.

Mevsim: Kiş sonu ve İlkbaharda büyürler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Aynı cinse ait diğer tüm Morchella türleri gibi iyi pişirildiğinde tüketilebilir çok lezzetli bir Morel türüdür.

Ek bilgiler: Benzer türler arasında Morchella angusticeps ve Morchella punktipes bulunur. Fakat Morchella punktipes türünün Türkiye kaydı henüz yoktur.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir