Press ESC to close

Anadolu kuzu göbeği (Morchella anatolica )

Morchella anatolica – Anadolu kuzu göbeği

TaksonomiBilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm: Ascomycota 

Sınıf: Pezizomycetes

Takım: Pezizales

Aile: Morchellaceae

Cins: Morchella

Tür: Morchella anatolica

Morchella anatolica – Anadolu kuzu göbeği; ilk defa 2010 yılında (Doç Dr Hakan ALLI, M.İşiloğlu, M. Spooner & M.Solak, Morchella anatolica (Ascomycota), a new species from southwestern Anatolia, Turkey (80)) tanımı yapılmış, diğer kuzu göbeği türlerinden farklı form ve yapıya sahip yenilebilen bir mantar türüdür. Diğer Kuzu Göbeği türlerinin aksine nadir rastlanan bir türdür. Muğla ili dışında, başka bölgelerde varlığı kayıtlandırılmamıştır. Şimdi gelin Anadolu kuzu göbeği mantarını hep beraber detaylıca inceleyelim;

Şapka: Anadolu kuzu göbeği mantarının şapkası diğer kuzu göbeklerinden farklı olarak labirentli yapıya sahip değildir. Daha düz ve hafif dalgalı uzantıları vardır. 30-35 mm uzunluğa, 10 mm kalınlığa sahip küçük bir türdür. Şapka rengi mor tonlarında olup, yaşlı örneklerinde canlı mor renkleri kaybolurken, soluklaşır. Bu türde lamel bulunmaz ve iç eti kremsi ve düz yapıdadır.

Morchella anatolica
Morchella anatolica

Gövde-Sap: Anadolu kuzu göbeği mantarının, sapı 5-15mm uzunluğundadır. Nadir bir tür olması sebebiyle daha farklı uzunluklarda ki örneklerine rastlanılmamıştır. Sap içi boşluklu ve gövdeyle tek parça halindedir. Renkleri beyaz ve soluk krem rengi arasındadır.

Morchella anatolica
M. anatolica

Koku: Ayırt edici bir kokusu yoktur.

Spor Baskısı:  Diğer Morchella türlerinin aksine daha büyük sporlara sahiptir. Sporlar çubuk şeklinde, silindir yapı içersinde sekizli grup halinde olup, 18-26 µm boyutlarındadır.

Habitat: İlk örneklerine pinus (iğne yapraklı) bir bölgede karşılaşılmıştır.

Mevsim: Morchella anatolica bir İlkbahar mantarıdır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir türdür.

Ek bilgiler: Morchella anatolica , ilk defa 2010 yılında, Doç Dr Hakan ALLI, M.İşiloğlu, M. Spooner & M.Solak, tarafından Muğla ilinde keşfedilmiştir. Bu çalışmaya ulaşmak için Morchella anatolica (Ascomycota), a new species from southwestern Anatolia, Turkey (80) isimli dahili linke tıklayabilirsiniz. İlk ve tek resmi kaydı Muğla ilinde bulunmuş olsa da, sayın hocamız Doç.Dr. Hakan ALLI’dan edindiğimiz bilgilere göre bir örneğine de İzmir ilinde rastlanmış olup, hocamız tarafından doğruluğu teyit edilmiştir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.

Nadir bir tür olması sebebiyle resim galerimizde çeşitli örneklere yer veremeyeceğiz, Eğer Anadolu kuzu göbeğine rastlarsanız iletişim kısmından bizlere ulaşarak haberdar etmeyi unutmayın. 🙂

GALERİ

Morchella anatolica  - Anadolu Kuzu Göbeği
Anadolu Kuzu Göbeği
Anadolu Kuzu Göbeği
Anadolu Kuzu Göbeği

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir