
Neoboletus xanthopus – Sarıbacak Bolet
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Boletales
Aile: Boletaceae
Cins: Neoboletus
Tür: Neoboletus xanthopus
Neoboletus xanthopus (Klofac & A. Urb.) 2014 yılında tanımlanmış yeni bir bolet türüdür. Bilinen diğer bilimsel ismi Boletus xanthopus olan bu yenilebilir bolet, kardeşi kadar yakın olan Neoboletus luridiformis’e çok benzer. Sinonimleri (Eşanlamlı) arasında Boletus erythropus var. discoloroides, Sutorius xanthopus ve Boletus xanthopus bulunur. Türkçe ve ingilizce ismine hiçbir kaynakta rastlamadığımız bu Neoboletus türü mantarı sizlere Sarıbacak Bolet (Yellow leg bolete) olarak anlatacağız.
Şapka: N. xanthopus -Sarıbacak Boletin dolgun, etli ve 5-15 cm çapındaki şapkası, ilk başlarda dışbükeydir, daha sonra düzleşme eğiliminde olur, yada düzdür. Yüzey gayet kuru, ince tüylü, oldukça düzgün bir uçuk hardal sarısı veya hardal sarısı renktedir.

Gözenekler: Tüpcükler ve gözeneklerden oluşan şapka altı (hymenophore) uzun, ince, süslü ve gövdede hemen hemen serbest, sarıdır. Bu gözenekler sapa yakın yerlerde küçük, yuvarlak, sarı, bazen sarı-turuncu renklerde olur ve dokununca maviye döner.

Gövde-Sap: N.xanthopus sapı (gövde), 2-10 x 3-5 cm boyutlarında olup, sağlam, silindirik-soğanlı, sarı veya hafif kahverengimsidir. Sap üzerinde tabana doğru bazen kırmızımsı lekeler görülebilir. Sap lifli ve desenli bir yapıdadır. Sap berelendiğinde veya kesit alındığında maviye döner. Et sert, sarı renklidir, kesince maviye dönüşür.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı zeytin rengi veya kahverengidir. Sporları, Subelipsoidal pürüzsüz, vakuollü ve 11.97-12.66 (13.00) x 4.80-5.50 (6.00) µm boyutlarındadır.
Habitat: Holm meşesi ile bulunduğu kayıtlara geçmiş, bir orman mantarıdır.
Mevsim: Özellikle Sonbahar bu tür için en ideal mevsimdir. Mayıs ayından Kasım sonuna kadar görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir bolet değildir. Bazı kaynaklarda iyi yenilebilir bir bolet mantarı olduğu bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Benzer türler vardır; Çok yakın akraba hatta kardeşi diyebileceğimiz Kızıl Bolet – Neoboletus luridiformis ile çok benzer. Berelenince ve kesildiğinde renk değiştiren diğer boletlerle de karıştırılması olasıdır. Şayet konunun uzmanı değilseniz, tüm renk değiştiren boletlerden sakınmanızı, mantarliyasam.com olarak önemle tavsiye ederiz.


Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ













Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Güzel fotoları için Luca Astory ve Kostas Nitas’a, ayrıca Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın