Press ESC to close

Kargamantarı (Picoa lefebvrei)

Picoa lefebvrei – Kargamantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Ascomycota

Sınıf: Pezizomycetes

Takım: Pezizales

Aile: Pyronemataceae

Cins: Picoa

Tür: Picoa lefebvrei

Picoa lefebvrei, yakın akrabası ve aynı cinse mensup Ardıç Kargamantarı – Picoa juniperi gibi,“Helianthemum” bitkisi kökleri ile ilişkili bir yer mantarıdır. Bu bitki Türkiye de, Kaya gülü, Güngülü gibi isimler ile bilinen güzel çiçekleri olan Cistaceae, yani Ladengillerden Ebegümeci takımına ait çalı türü bir bitkidir. Türkiye Mantarları Listesi adlı kitapta “Kargamantarı” olarak geçer. İlk olarak Phaeangium lefebvrei Pat (Narcisse Theophile Patouillard), J. Bot., Paris 8: 155 (1894) olarak tanımlanmış olan tür, 1906 yılında Maire (René Charles Maire) tarafından şimdiki cinsine yerleştirilmiş ve P. lefebvrei ismini almıştır.

Morfolojik (Makroskobik) Özellikleri: Picoa lefebvrei, küremsi veya yumurtamsı, düz, tümsekli olmayan, 3 cm uzunluğunda, 2 cm genişliğinde, bir yanı hafif çatlaklı, koyu kestane veya kahverengimsi renkte bir kütle görünümünde bir yer mantarıdır. Büyüteç altında bakıldığında, mantar yüzeyinin kısa, yalancı tüylerle kaplı olduğu görülebilir. İç doku çok homojendir, ne alacalı ne de damarlıdır ve rengi tekdüze süt beyazıdır. Eti serttir ve sulu değildir.

Picoa lefebvrei

Renkli dış zar, 15 ila 20 santimetre genişliğinde, bazıları basit veya hafif dallı, yaklaşık 10 µm genişliğinde ve kahverengimsi silindirik tüylere uzanan kahverengi dörtgen hücrelerden oluşur.

Picoa lefebvrei

Gövde-Sap: Genç örnekler genellikle kahverengi tomentum ile kaplanır. Gleba beyaz damarlı beyazdır. Bazen Melanospora zobelii tarafından glebada siyah noktalara neden olarak parazitlenirler. 

Picoa lefebvrei

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Asci 4-8 sporlu ve küremsidir. İçerdikleri spor sayısına göre genellikle yuvarlak, ancak aynı zamanda uzamış, sivri uçlu bir sopa görünümlüdür: 2-3-4 sporlu olanlar, 8 spora kadar gördüğümüz sporlardan daha incedir; genellikle 70 × 30 veya 80 × 60 µm boyutlarına sahiptirler.

Sporlar renksiz, pürüzsüz, ovaldir. 28-30 × 24-26 µm boyutundadır ve küçük granüllerle çevrili büyük bir merkezi damlacığa sahiptir.      

Habitat: Türkiye’de kaydı bulunan bölgelerimiz arasında, Asıl Ege Bölümü, Konya Bölümü, Yukarı ve Orta Fırat Bölümleri bulunmaktadır. Helianthenum violaceum bitkisi ile mikorizal olan ve gruplar halinde bulunan bir yer mantarıdır. Terfezia clavery ve Ardıç Kargamantarı – Picoa juniperi ile nerdeyse aynı habitatlarda büyürler.

Mevsim: İlkbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir, ancak boyutu ve etinin azlığı göz önüne alındığında, mutfak değerinin pek önemli olmadığı söylenebilir.

Ek bilgiler: Terfezia clavery, Picoa juniperi ve Picoa carthusiana ile benzerlikler gösterir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Makalenin yazılmasında bizlerden desteğini esirgemeyen Fırat Üniversitesi akademisyenlerinden Prof Dr Sevda Kırbağ hocamıza ve ekibine çok teşekkür ederiz.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için,  Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.