Hymenochaetaceae
Çamkavı Mantarı (Porodaedalea pini)
Published
8 ay agoon
Porodaedalea pini – Çamkavı Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Hymenochaetales
Aile: Hymenochaetaceae
Cins: Porodaedalea
Tür: Porodaedalea pini
Porodaedalea pini, yaygın olarak Phellinus pini Latince ismi ile de tanınır. Bu patojen mantar, ingilizce “red ring rot”(kızıl halka çürüklüğü) veya “white speck” (beyaz benek) olarak bilinen ağaç hastalıklarına neden olur. Kozalaklı ağaçlarda son derece yaygın olan bu hastalık, ağaç gövdelerini çürüterek onları kereste (Endüstriyel) olarak kullanılamaz hale getirir.
Sinonimleri arasında; Boletus pini (1804), Boletus pini (1803), Cryptoderma jezoense (1943), Cryptoderma pini (1943), Cryptoderma yamanoi (1951), Daedalea jezoensis (1930), Daedalea pini(1821), Fomes pini (1882), Fomes pini var. yamanoi (1967), Inonotus pini (1992), Mucronoporus abietis (1892), Ochroporus pini (1888) [1889], Phellinus jezoensis (1979), Phellinus microporus (1979), Phellinus pini (1941), Phellinus pini f. microporus (1942),, Phellinus pini var. yamanoi (1967),, Phellinus yamanoi (1999), Polyporus pini (1825), Porodaedalea yamanoi (2010), Trametes pini (1887), Trametes pini (1838), Trametes pini var. abietis (1882),, Trametes pini var. pulvinata (1888), Trametites pini (1892), Xanthochrous pini (1897), Xanthochrous pini f. micropora (1932) ve
Xanthochrous pini f. murashkinskyi (1932) bulunur.
Şapka: 5-30 (max 35) cm genişliğinde olan bu mantar, kısmen üçgen veya toynak şeklindedir. Üst yüzey, eşmerkezli oluklu ve bölünmüş olup, pürüzsüz yani tüysüzdür. Mantarın rengi farklılıklar gösterebilmektedir, ancak genellikle koyu kahverengi ila siyahımsı renktedir. Mantarın hafif tüylü kenarı tarçın kahverengisidir, ama alglerin etkisi ile yeşillenme görülebilir.
Tüpler ve Gözenekler: Orta genişlikte, olan gözenekler yuvarlak, eliptik veya çokgendirler. Milimetrekareye 7-8 gözenek düşer. Renkleri beyazımsı, sarımsı veya sarı olan gözenekler, yaşlılıkta kırmızımsı kahverengidirler. Tüpler ise 0.8-1.2 cm uzunluğunda, tek sıra halindedirler.
Gövde-Sap: Bu ağaç mantarı da diğer birçok braketler gibi sapsızdırlar. Konakçısı oldukları çam ağaçlarına veya diğer iğne yapraklı ağaçlara direk bağlanırlar.
Mantarın eti yani dokusu, çok kuru ve sert, mantarımsı, odunsu, sarı-kahverengi, kahverengi ila kırmızımsı kahverengidir.
Koku: Ayırt edici değildir. Ancak, kokusu diğer şapkalı mantarlara göre zayıf, tadı ise biraz acıdır.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi kahverengidir. Sporlar eliptik veya hemen hemen yuvarlaktır, sivri uçlu ve pürüzsüzdür. Boyutları ortalama 4.5-7 x 3.5-5 µm, kahverengimsi veya kısmen sarımsı kahverengi ila kırmızımsı kahverengidir.
Habitat: Yıl boyunca başta çamgiller olmak üzere, çeşitli iğne yapraklı ağaç türlerinde, çoğunlukla en az 40-50 yaşında çam ağaçlarında parazit veya saprotrof (çürükcül) olarak yaşarlar. Canlı kozalaklı ağaçların öz odunlarında parazit, kozalaklı ağaçların ölü odunlarında ise saprotrof yani çürükcüldür. Kuzey Amerika’da kozalaklı ağaçların bulunduğu her yerde çok yaygın olarak dağılmıştır. Avrupa’da daha çok Akdeniz bölgesinde yaygındır.
Türkiye’de Çatalca-Kocaeli ve Güney Marmara Bölümleri, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Asıl Ege Bölümü, Yukarı Sakarya ve Konya Bölümleri ile Akdeniz Bölgesinde resmi kaydı vardır.
Mevsim: Yıl boyu görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Muhtemelen yenilebilir bir tür olduğu, ancak etinin sert kıvamından dolayı yenilmediği bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Benzer türler mevcutttur. Bunlar arasında, Phellinus ferruginosus, Phellinus gilvus, Phellinus igniarius and Phellinus tremulae bulunur. Ayrıca Fuscoporia torulosa – Tüylü Dalkürkü Mantarı ile benzerlikleri vardır, ancak F.torulosa iğne yapraklı ve geniş yapraklı çok farklı ağaçlarda büyümesi ile farklılık gösterir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.