
Saproamanita codinae – Amanita codinae – Başlı Duvakluca
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Amanitaceae
Cins: Saproamanita
Tür: Saproamanita codinae
Saproamanita codinae, Amanitaceae familyasına mensup zehirli olmayan bir mantar türüdür. Türkiye Mantarları Listesinde mantara uygun görülmüş olan isim Başlı Duvakluca Mantarıdır. Bizde bu ender rastlanılan Saproamanita türünü sizlere “Başlı Duvakluca Mantarı” olarak anlatacağız.
Şapka: Başlı Duvakluca Mantarı şapkası oldukça sağlamca etli olup, 5 – 10 (max 13) cm çapındadır. Şapka önce yarım küre şeklinde, sonra dışbükey ve sonunda düzleşme eğilimindedir. Evrensel peçenin kalıntılarıyla birlikte, aşırı kenar boşluğu bulunulan şapka kenarları kavislidir. Şapka rengi ve zarı beyazdan krem rengine kadar olup, şapka üzerinde kahverengimsi krem renginde, kalın çokgen pullar vardır.

Lameller: S. codinea lamelleri sık veya orta derece sıklıkta olup, sapa ekli veya saptan bağımsızdır. Lameller beyaz ve krem ila soluk sarımsı renklerde olabilir.

Gövde-Sap: Şapkasının boyutlarına göre kısa bir sapa sahip olan S.codinea, silindirik, taban kısmı biraz parlak, beyaz ve kremden kahverengiye kadar pullarla kaplı bir sapa sahiptir. Pullu kenarlı beyaz bir halkası vardır. Sap, 4- 8cm boyunda ve 1-2 cm kalınlığındadır. Silindirik, sert ve beyaz olan sap, zedelendiğinde kahverengimsi olur.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Sporlar 7.6 -16.5 × 6.4 -11 µm boyutunda olup elipsoidal ve amiloiddir. Basidia tabanlarında bol miktarda kelepçe bulunur.
Habitat: Pırnal meşesi (Quercus ilex) yakınlarındaki açıklıklarda ve çayırlarda gruplar oluştururlar. Çimenlik ve çayırlık alanları seven bir türdür.
İspanya, Fransa, Fas ve Türkiye’de resmi kaydı olan, Akdeniz bölgesinin bir türüdür. Dünyanın diğer bölgelerinden (örneğin Amerika kıtasından) gelen raporların tümü görünüşe göre yanlış tespitlere dayanmaktadır. Ülkemizde Asıl Ege Bölümünde ve Adana Bölümünde resmi kaydı vardır.
Mevsim: Hem ilkbahar, hem de Sonbaharda bulunabilen çok nadir bir türdür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar bazı kaynaklarda (İspanyol) yenilebilir bir mantar olduğu bildirilmişse de, yenilebilirliği hakkında pek fazla net bir bilgi yoktur. Ayrıca zehirli benzerleri ile karıştırılması olasılığının bulunması ve Amanita cinsinin bazı çok zehirli ve ölümcül türleri bünyesinde barındırması sebebiyle tüketilmesini asla tavsiye etmiyoruz.
Ek bilgiler: S.codinae – Başlı Duvakluca Mantarı, ilk bakışta Macrolepiota türleri ile ve bazı yazarların çeşit olarak kabul ettiği Amanita vittadinii ile karıştırılabilecek bir türdür. Tekdüze beyaz rengi, şapkası ve kahverengi pullarla kaplı sapı ile karakterize edilir ve ayırt edilirler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ













Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.