Press ESC to close

Ağlayan Tanecik Mantarı (Suillus granulatus)

Suillus granulatus

Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Suillaceae

Cins: Suillus

Tür: Suillus granulatus

Suillus granulatus, Suillaceae familyasındaki Suillus cinsinin gözenekli bir mantarıdır. Suillus luteus‘a benzer, ancak halkasız sapı ile ayırt edilebilir. Genellikle çam ile ortak yaşamda yetişen yenilebilir bir mantardır. Genellikle Ağlayan bolet ( Weeping bolete) veya Granüle bolet (Granulated bolete) olarak bilinir. 

İlk olarak 1763 yılında Carl Linnaeus tarafından Boletus granulatus olarak tanımlanmıştır. Daha sonra Fransız doktor ve doğa bilimci Henri François Anne de Roussel tarafından, 1796 yılında Suillus cinsine aktarılmıştır.

Suillus mantar için kullanılan eski bir terim olup ”domuz” ile aynı kökendendir. Şapka üstünün yağlı yapısına atıftır. Spesifik sıfat granulatus ise, granüle edilmiş anlamına gelir.

Eş anlamlıları arasında; Boletus lactifluus, Leccinum lactifluum, Lxocomus granulatus bulunur.

Şapka: Ağlayan tanecik mantarının şapkası 5 ila 15 cm arasında olup dışbükeydir. Şapka rengi, tarçın kahvesi ile turuncumsu kahverengi arasında değişir. Yapışkan ve sümüksüdür.

Şapka eti yumuşak olup, soluk sarıdır ve kesilince renk değiştirmez.

Suillus granulatus
Suillus granulatus

Tüpler ve Gözenekler: Başlangıçta beyazımsı, çok kısa süre sonra sarımsı olan tüpler, aynı renkteki gözenekler ile sonlanır.

En ayırt edici özelliği bu gözeneklerden atılan damlacıklardır. Zamanla damlacıklar koyu renk alır.

Suillus granulatus
Suillus granulatus

Gövde-Sap: 4-8 cm uzunluğunda, 1-2 cm kalınlığındadır. Bu türün gövdesi çok açık saman sarısıdır. Yüzük veya yüzük izi bulunmaz. Sapın üst kısımlarında yüzeyi granüllüdür (bu tür adını bu özelliğinden alır). Gövde etinden sızan sütlü damlacıklar halinde oluşan granüller kurudukça sertleşir.

Suillus granulatus
Suillus granulatus

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı:  Tarçın kahverengiden kahverengiye kadar olup, sporları; subfusiform, pürüzsüz, 8–10 x 2.5–3.5μm boyutlarındadır.          

Habitat: Hem kireçli hem de asitli topraklarda, iğne yapraklı ağaçların ve özellikle Sarıçam’ın altında görülen mikorizal bir mantardır. Ilıman iklimlerde çam ile ilişkili olan en yaygın Suillus türüdür.

Mevsim: Temmuz- Aralık arası görülmektedir.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Weeping bolete yenilebilir ve çeşitli şekillerde iyi ya da düşük kaliteli olarak kabul edilir. Tüm Suillus türleri gibi, şapka üzerindeki zar ve tüpler pişirmeden önce temizlenmelidir. İyi pişirilerek tüketilmeli, ilk kez tüketiliyorsa porsiyon az tutulmalıdır. Bazı durumlarda mide rahatsızlığına neden olduğu bildirilmiştir.

Ek bilgiler: Cilt ile temas ettiğinde Nadire’nde olsa Kontakt dermatit‘e ( yani deri iltihaplanmasına, döküntü ve şişliklere) neden olmaktadır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir