
Tricholoma fracticum-Vaykarakız mantarı
Taksonomisi-Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Tricholoma
Tür: Tricholoma fracticum
Tricholoma fracticum, inek mantarı, öküz mantarı, kömüş mantarı, acımantar ve Vaykarakız mantarı (Vaykarakız mantarı ismi 2020 Aralık ayında basılan Türkiye Mantarları Listesi kitabından alınmıştır) olarak bilinen bu Tricholoma türünü, biz Mantarlı Yaşam ailesi olarak Vaykarakız mantarı ismiyle tanıtacağız.
Tricholoma fracticum’un bilinen sinonimleri (eşanlamlı isimleri) Agaricus fracticus, Armillaria fractica’dır.
Şapka: T.fracticum- Vaykarakız mantarı şapka çapı, standart olarak 3-10 cm arasında olmasına rağmen, habitatı ısı, nem durumuna göre 15 cm’e kadar büyüyenlerine de nadirde olsa rastlanabilir. Şapkanın erken döneminde her ne kadar sümüksü ve ıslak yapısı olsada hızlı bir şekilde kurur. Şapka rengi koyu kahverengi, koyu turuncu arasında dolaşan bir spektruma sahiptir.

Lameller: T.fracticum- Vaykarakız mantarında lameller sapa doğru sıralanmıştır, aralıkları çok sık olmamakla beraber düzenli ve sıralı yapıdadır.

Gövde-Sap: 3-8 cm boyunda 1-2 cm kalınlığındadır. Eti katı ve ağır lifli yapıdadır. Rengi kremsi ve insan teninin rengini andırır. Sap üzerinde soluk kahverengi pullar yaşlandıkça belirginleşen fibriller bulunur.
Koku: T.fracticum-Vaykarakız mantarı çok ayırt edici bir kokusu olmamakla birlikte, biraz salatalık kokusu olduğu söylenir, tadı ise çok acıdır.
Spor Baskısı: T.fracticum sporları beyazdır.
Habitat: İğne yapraklı ormanlarda (pinus), genelde çam ağaçlarının kozalaklarının dökümünden sonra, sonbahar aylarında görülür. Bazen kümeler, bazen tek tek dağınık şekilde bulunurlar.

Mevsim: Sonbahar ve Kış aylarının bir mantarıdır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: T.fracticum- İnek mantarları aşırı acı tadlarından dolayı tüketilmezler. Tüketildiğinde mide rahatsızlığı yaşayanlar tespit edilmiştir, belirgin bir kokusu olmamasına rağmen, hafif salatalık kokusunun olduğu bildirilmiştir.
Ek Bilgiler: Türkiye’de de resmî kaydı yapılmış olan bu mantara rastlanılan bölgeler sırasıyla, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Ege Bölgesi, Yukarı Sakarya Bölümü, Konya Bölümü, Akdeniz Bölgesi ve Antalya bölümüdür.
Dip Not:
https://en.wikipedia.org/wiki
https://www.mykoweb.com
https://www.mushroomexpert.com
GALERİ





Galerideki fotoğrafların birçoğu Türkiye’nin Mantar Avcıları Facebook sitesinden alınmıştır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın