Mantar Türleri
Oyuklutrüf mantarı (Tuber excavatum)
Oyuklutrüf mantarı, diğer türüflerden farklı olarak, yenilmeyen bir trüf türü olarak gösterilmiştir. Bu trüfe ismini (T.excavatum) üzerindeki bazal boşluklar, yani derin oyuklar vermiştir.
Published
4 yıl agoon
Tuber excavatum – Oyuklutrüf mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar- Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Tuberaceae
Cins: Tuber
Tür: Tuber excavatum
Oyuklutrüf mantarı, diğer türüflerden farklı olarak, yenilmeyen bir trüf türü olarak gösterilmiştir. Bu trüfe ismini (excavatum) üzerindeki bazal boşluklar yani derin oyuklar vermiştir.
Sinonimleri (Eş anlamlı isimleri), T.excavatum f. globispora, T.excavatum var. fulgens, Tuber alatum, Tuber fuscum ve Tuber lapideum’dur.
Genel Özellikleri: Ascomata: hipoje yani toprak altında, düzensiz formda, lobludur. Genelde küremsi görünümlü ve yuvarlak olup, üzerinde belirgin oyuk ve oyuklarının olması en belirgin özelliğidir. Yüzeyinde küçük tomurcuklar ve yer yer kaba siğilleri bulunur. 1-4 cm boyutlarda (istisna olarak 6 cm), Genç örnekleri soluk sarımsı kahverengi olup, olgunlaştığında kırmızımsı kahverengidir.
Gleba ise, genç örneklerde kirli beyaz veya soluk sarı renkte sonradan kırmızımsı kahverengi renklerde olmaktadır. Sert ve katı olan gleba oyuk dibinden başlayıp, uca doğru dallanan, kirli beyaz damarlar ile mermerimsi bir görünüme sahip olmaktadır.
Türkiye’de örneklerine Denizli ilimizde (Bozkurt ilçesi) rastlanmış olup, bu çalışmayı 2014 yalında Türkoğlu ve Castellano yapmıştır.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Askuslar küre veya elipsoid olup 38-55 X 57-92 µm boyutlarında, 2,5-5 µm kalınlığında hücre duvarına sahiptir. Sap 5-10 X 18-20 µm boyutlarındadır. Askuslar 1-4 sporludur. Askosporlar spor süsleri hariç genellikle 24,5-34 X 26-37 µm boyutlarındadır.
Habitat: Kireçli topraklarda, özellikle Çam (Pinus) ve Fındık (Quercus) türü ağaçların olduğu karışık ormanlara özgü bir trüf türüdür.
Mevsim: İlkbahar mantarıdır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Ağır ve kötü kokusu nedeniyle tüketilmeyen trüflerden olarak literatüre girmiştir..
Ek bilgiler: Peridyum ve Gleba rengi ile boyutları diğer beyaz trüflere benzerlik göstermesine karşın, Oyuklutrüf mantarını diğer beyaz trüflerden ayıran en büyük özellik (adı üstünde) trüf üzerinde çok belirgin oyuk bulunmasıdır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.