Mantar Türleri
Sahte Kuzugöbeği Mantarı (Verpa bohemica)
Published
4 yıl agoon
Sahte Kuzugöbeği Mantarı ( Verpa bohemica )
Taksonomi – Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar- Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Morchellaceae
Cins: Verpa
Tür: Verpa bohemica
Verpa bohemica, Morchellaceae familyasından bir mantar türüdür. Genellikle erken kuzugöbeği (veya erken sahte kuzugöbeği) veya buruşuk yüksük şapkası olarak bilinen bu mantar, gayri resmi olarak “sahte kuzugöbeği” olarak isimlendirilmiş birkaç türden biridir. Bu tür ilk olarak bilimsel literatürde Çek hekim ve mikolog Julius Vincenz von Krombholz tarafından 1828’de Morchella bohemica adı altında tanımlanmıştır. Spesifik sıfat bohemica tür ismi, Krombholz’un türleri orijinal olarak topladığı Bohemya’ya (şimdi Çek Cumhuriyeti’nin bir parçası) ithafen verilmiştir.
Şapka: 2-4 cm yüksekliğinde 1,5-3 cm çapında , konik veya çan şeklinde düzensiz; boylamasına buruşuk, girintili çıkıntılıdır. Kuzu Göbeği mantarındaki gibi işkembeye benzer yapıdadır. Şapkanın alt kısmında sap ile çok az bir bağlantısı vardır . Yetişkin örneklerde şapka saptan çok kolay şekilde ayrılır. Krem ,açık kahve , koyu kahve renklerdedir.
Lameller: Verpa bohemica türü mantarlarda Morchella türlerinde olduğu gibi lamel bulunmaz
Gövde-Sap: 5-15 cm uzunlukta 1 ile 3 cm çapındadır . Ortaya doğru ikiye kestiğimizde sapın içinin boş olduğunu görebiliriz . Sapın orta kısmında beyaz tüysü yapı vardır ve şapkayla birleştiği en üst kısımda şapkadan kolay şekilde ayrılabilir. Çok kırılgan yapıdadır, enlemesine kolay kırılır. Beyaz krem tonlarındadır. Şaşırtıcı şekilde çok fazla su tutar.
Koku: Çok ayırt edici bir kokusu yoktur.
Spor Baskısı: Sahte kuzu göbeği mantarı sporları beyazdır.
Habitat: Özellikle dere kenarlarında elma,kavak ,armut vb sert ve geniş yapraklı ağaçların altında ; bazen iğne döken yapraklı ağaçların altında, nemli ağaç çöpleri arasında görülür . Çok iyi kamufle olan bir mantardır . Genellikle sadece şapka kısmı gözükür sap kısmı ağaç çöpü altında kalır.
Mevsim: İlk bahar başlangıcında Kuzugöbeği Mantarından daha önce görülür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Sahte Kuzu Göbeği mantarı Verpa bohemica hakkında bir çok kaynakta Morchellaceae familyasında ki mantarlarda olduğu gibi içerisinde gyromitrin olduğu net şekilde bildirilmiştir. Bu türdeki mantarların bazılarında gyromitrin pişirilerek kaybolmaz Örneğin : Gyromitra esculanta ; fakat kuzu göbeği mantarında olduğu gibi aşamalı pişirme yada iyi pişirilerek bu mantarda gyromitrin koybolduğu var sayılır. Şüpheli yenilebilir kategorideki bu mantarın kesinlikle pişirilmeden yenilmemesi ve ilk tüketenlerin aşırı şeklide tüketmemeleri tavsiye olunur . Bu mantarı bir çok kişi Kuzu göbeği mantarıyla karıştırıp tüketir ve onun aynı mantar olduğunu düşünür. Verpa bohemica ile bazı zehirlenmeler NAMA’nın vaka kayıtlarında mevcuttur. Avrupa’da bir çok kaynakta genellikle şüpheli veya toksik olarak kabul edilir. Bazı kaynaklarda yenilebilir olduğu bildirilse bile , gastrointestinal bozukluklara neden olabileceğinden dolayı tüketilmesi tavsiye edilmez ve her zaman dikkatlı olunması önerilir. Aslında Verpa bohemica, hassas kişilerde geçici koordinasyon kaybıyla birlikte şiddetli gastrointestinal rahatsızlık ve serebellar sendrom dahil olmak üzere çeşitli reaksiyonlara neden olabilir.
Ek bilgiler: Verpa bohemica ; Sahte kuzu göbeği mantarı bütün Morchella türünde ki mantarlarla kolayca karıştırılır. Bununla birlikte zehirli Gyromitra esculanta türü mantarlarla benzer yönleri vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!
GALERİ
Galerideki fotoğrafların birçoğu Türkiye’nin Mantar Avcıları Facebook sitesinden alınmıştır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.