Press ESC to close

Ağulu çimen mantarı (Agaricus moelleri)

Agaricus moelleriAğulu Çimen Mantarı

Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi 

Bölüm: Basidiomycota  

Sınıf: Agaricomycetes  

Takım: Agaricales 

Aile: Agaricaceae 

Cins: Agaricus 

Tür: Agaricus moelleri

Agaricus moelleri, inky mushroom- Ağulu çimen mantarı veya dark scaled mushroom-koyu pullu mantar olarak bilinen Agaricus cinsinin büyük mantarındandır. Sadece birkaçı dışında genelde Agaricus cinsine mensup mantarların çoğu mükemmel yenilebilir mantarlardır. Ancak, Agaricus moelleri bazı insanlarda ciddi mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olan, Agaricus cinsinin zehirli türlerinden biridir.

Şapka: İlk evrelerde küresel olan şapka geniş şekilde dışbükey hale gelir ve sonunda düz bir hal alır. Şapka olgunlaştıkça 3-10 cm çapa kadar büyür. Şapka eti kremsi veya beyazdır. Üst yüzey merkeze doğru koyu gri -kahverengi pullarla kaplı ve beyaz arka fona sahiptir. Yaşlı ve çürük mantarlarda şapka kenara doğru sarı renge döner.

Agaricus moelleri
Agaricus moelleri

Lameller: İlk evrelerde açık pembe ve sık lameller kısa sürede koyu pembeye ve yaşlandıkça kahverengiye döner.

Agaricus moelleri
Agaricus moelleri

Gövde-Sap: Sap çapı 1-2 cm arasında olup pürüssüz; ipeksi bir yüzeye ve kökte soğanlı bir yapıya sahiptir. Büyük beyaz sarkık yüzük olgunluğa kadar varlığını sürdürür ve zedelendiğinde koyu sarı renge dönüşür. Kesildiğinde veya berelendiğinde sap eti hızlıca sararır ve daha sonra sararan kısım kahverengi renk alır.

Agaricus moelleri
Agaricus moelleri

Koku:  Hoş olmayan mürekkep kokusuna benzer bir koku yayar veya karbon, sabun, fenol gibi kokusu vardır.

Spor Baskısı: Kahverengi. Elipsoidal, pürüzsüz sporları, 4,5-6,5 x 3,5-4 µm boyutlarındadır.


Habitat: A. moelleri – Ağulu çimen mantarı saprobiktirler (Saprobic- Saprobik: Cansız veya çürüyen organik maddelerden kendi besinini türeten, üretebilen organizma). Habitatları çok değişkenlik göstermesine rağmen genellikle bu zehirli çayır mantarları en çok,otlaklarda, koruluk, ağaçlıklarda, çalılıkların altında ve parkların, bahçelerin ve bozulmuş toprakların diğer bölgelerinin kenarlarında, genellikle küçük gruplar halinde ama bazen tek tek görülür.

Mevsim: Temmuz başından Kasım ayına kadar görülür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Ağulu çimen mantarı, çok iyi pişirilerek yenildiğinde bile, ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Ancak bazı insanlarda hiç bir yan etkisi olmadığı gözlenmiştir. Benzer şekilde sararan ve kötü kokan çayır mantarlarının tüketilmesini kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Agaricus moelleri
Agaricus moelleri

Ek bilgiler: Zehirli Sararan Çayır Mantarına benzer türler mevcuttur. Zehirsiz yenilebilir Agaricus arvensis, Agaricus silvaticus, Agaricus augustus gibi çayır mantarlarına benzer. Ayrıca, zehirli ve tıpkı Agaricus moelleri gibi kesince veya berelenince sararan ve kötü kokan Agaricus xanthodermus Sararan çayır mantarına ve tüm agaricus türü çayır mantarıyla benzer yönleri vardır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir