Press ESC to close

Gümüşkız Mantarı (Cantharellus cinereus)

Cantharellus cinereus


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Cantharellales

Aile: Cantharellaceae

Cins: Cantharellus

Tür: Cantharellus cinereus

Cantharellus cinereus – Ashen Chantrelle, 2020 yılı Aralık ayında ilk baskısı yapılan Türkiye Mantarları Listesi Kitabında Gümüşkız Mantarı olarak tanımlanmıştır.

Bilinen Sinonim ( Eş anlamlı) isimleri arasında, Merulius cinereus (Pers.) Pers., 1798, Craterellus cinereus (Pers.) Pers.,1825, Pseudocraterellus cinereus(Pers.) Kalamees, 1963, Cantharellus hydrolyps J. Schröt., 1888 bulunur.

Dünyada yaygın olarak Ahsen Chantrelle olarak bilinen bu mantar, Avrupa’da iğne yapraklı ağaçların bulunduğu ormanları kendine habitat seçmiş, yenilebilir bir Cantharellus türüdür. Türkiye’de Kara civciv Mantarı veya Arap civciv mantarı isimleri ile de bilinir.

Şapka: Borazan Mantarı – Craterellus cornucopioides şapkası gibi huni şeklinde bir şapkası olup belirgin, dar ve içi boş bir sapa birleşir. Şapka rengi siyahımsı veya koyu gridir. Şapka çapı 1.5-6 cm olup, şapkası dışbükeydir.

Cantharellus cinereus
Cantharellus cinereus

Lameller: Aynı aile ve cinse mensup Kazayağı-Sarıkız Mantarı olarak bildiğimiz Cantherellus cibarius gibi bu türünde gerçek lamelleri yoktur. Sahte lamel olarak da bilinen damarlı yapılar mevcuttur. Bu şapka altı damarlı yapının rengi şapka üstüne göre daha açık olup, koyu gri renktedir.

Cantharellus cinereus
Cantharellus cinereus

Gövde-Sap: Sap 2.5-6 X 0.3-0.6 cm boyutlarında, az çok kavisli, yivli ve sıkıştırılmış görünümlüdür. Psödolamelin yerleştirilmesinde oldukça geniş yelpaze şeklindedir, tabana doğru kaybolur ve gençlikte doludur, yetişkinlikte ise fibriloz, dikey olarak fistül, genellikle şapkanın dışına kadar çıkabilir. Sapın rengi daha açık, bazen ayağa doğru biraz renksizdir. Et, şapkanın daha koyu renkleriyle tezat oluşturan beyaz veya sadece grimsidir

Cantharellus cinereus
Cantharellus cinereus

Koku: Meyvemsi bir kokusu olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyaz olup, sporlar 8-10 X 5.5-6.5 µm boyutlarındadır, spor taşıyan keseler 4-6 spor içerir.

Habitat: Daha çok geniş yapraklı ağaçların (özellikle kestane altında ) ve aynı zamanda kozalaklı, iğne yapraklı ağaçaların altını kendine habitat seçen, humus bakımından zengin toprakları tercih eden bir mantardır.

Mevsim: Yaz – Sonbahar. Özellikle Temmuz sonundan Aralık ayına kadar bulmak mümkündür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir mantar olmasına rağmen benzer Borazan Mantarı- Craterellus cornucopioides’e göre daha az lezzetlidir ancak çeşitli şekillerde ve tariflerde tüketilebilir. Meyvemsi kokusu nedeniyle özellikle et yemekleri için garnitür olarak uygundur. Ayrıca kurutulabilir veya yağda karıştırılabilir. Cantharellus cinereus iyi bir yenilebilir mantar olarak kabul edilir, lezzetlidir ve orta derecede tutarlı eti, onu uzun süreli pişirme için çok uygun kılar. 

Ek bilgiler: Benzer türler arasında Craterellus cornucopioides, Craterellus lutescens ve Pseudocraterellus undulatus bulunur.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir