Press ESC to close

Koca Huni Mantarı (Infundibulicybe gibba)

Infundibulicybe gibba

Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Infundibulicybe

Tür: Infundibulicybe gibba

Koca Huni Mantarı (Infundibulicybe gibba), Clitocybe gibba olarak da bilinir. Avrupa ormanlarında yaygın olan bir mantar türüdür. İngilizce’de Common funnel (Yaygın huni ) olarak bilinmektedir. Ülkemizin bir çok bölgesinde sıklıkla karşılaşmak mümkündür. Türkiye Mantarları Listesi -Aralık 2020 kitabımızdaki ismi Koca Huni Mantarıdır. Koca huni mantarları Clitocybe türlerinin bir çoğunda olduğu gibi peri halkaları oluşturarak toplu halde görülebilirler. Koca Huni mantarı ilk kez 1801 yılında Christiaan Hendrick tarafından Agaricus gibbus olarak tanımlanmıştır. Şu anda kabul edilen bilimsel adı 1871’de Paul Kummer tarafından verilmiştir. Clitocybe gibba’nın eşanlamlıları arasında Agaricus gibbus Pers. , Agaricus gibbus var. membranaceus Fr. , Agaricus infundibuliformis Schaeff. , Clitocybe infundibuliformis ( Schaeff. ) Fr. , Clitocybe infundibuliformis var. membranacea ( Fr. ) Massee ve Omphalia gibba ( Pers. ) Gray bulunur. 2003 Mycologists DNA çalışmalarının sonucunda, yeni bir cins olan Infundibulicybe (Infundibulicybe geotropa – eş anlamlısı Clitocybe geotropa vb türleri gibi) oluşturulmuştur. Bu cinse Koca Huni ve yakın akrabaları aktarılmıştır ve özellikle Kuzey Amerika’da Ortak Huni daha yaygın olarak Infundibulicybe gibba olarak da tanınır.

Şapka: Tamamen olgunlaştığında 4 ila 8 cm çapında olan şapkası, pürüzsüz ve ipeksi, genellikle dalgalı kenarlı ve kremsi-kahverengi, bazen pembemsi bir renk olur. Başlangıçta dışbükey olan şapka genişler ve hunilere dönüşür. Kalın, yumuşak eti hafif deve tüyü renktedir.

Infundibulicybe gibba
Infundibulicybe gibba

Lameller: Bu huni şapkası, dar ve oldukça kalabalık olan derinden azalan, beyaz veya soluk renkli lamellere sahiptir.

Infundibulicybe gibba
Infundibulicybe gibba

Gövde-Sap : 5 ila 10 mm çapında ve 3 ila 7 cm boyunda olan lifli sapları sert, genellikle içi boş ve tabana doğru sadece biraz şişkindir. Sapta yüzük yani halkası yoktur.

Infundibulicybe gibba
Infundibulicybe gibba

Koku: Çok hafif badem kokusu (bazılarına göre yeni biçilmiş saman kokusu) vardır. Tat ayırt edici değildir.

Spor Baskısı:  Elipsoidal ila pip şeklinde, pürüzsüz, 5,5-8 x 3,5-5μm. Spor rengi beyazdır.

Habitat: Tek başına, dağınık veya toplu halde büyür, öncelikle sert ağaçların (özellikle meşe) altında bulunur, ancak bazen kozalaklı ağaçlarda da görülmesi mümkündür.

Mevsim: Temmuz ayından başlayıp Aralık ayının sonuna kadar görülebilmektedir.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Koca Huni mantarı, mutfak değeri bakımından en üst sırada olmasa da genellikle yenilebilir mantar olarak kabul edilir. Clitocybe mantarlarının sap kısmı lifli ve oldukça serttir ve pek çok insan onları atıp sadece şapka kısmını yer.

Ek bilgiler: Koca Huni mantarına benzer türler: Kendi cinsindeki yenilebilir Infundibulicybe geotrapa ve Lepista flaccida gibi mantarlara ve Zehirli☠️☠️☠️ Paralepistopsis acromelalga gibi mantarlara benzer yönleri vardır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir