Laccaria trichodermophora – Çam Düzenbazı Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Hydnangiaceae
Cins: Laccaria
Tür: Laccaria trichodermophora
Laccaria trichodermophora, özellikle çam ağaçları ile mikorizal olan ve kumlu topraklarda, kıyı göllerinin nemi seven ve bataklık bölgelerinin yakınlarını kendine habitat olarak seçen zehirli olmayan bir mantar türüdür. Bu türü sizlere “Çam Düzenbazı Mantarı” olarak anlatacağız.
Şapka: 2-10 cm çapında olan şapkası, pembe veya kırmızımsı-kahverengi renklerdedir. Başlangıçta dışbükey olup daha sonra düzleşme eğiliminde olan şapkanın, yüzeyi, özellikle de ortası ilk başlarda hafif tüylü veya ince pullu, daha sonraları bariz pürüzlü veya pulludur.
Eti yani dokusu pembemsi ten rengindedir.
Lameller: L. trichodermophora lamelleri sapa bağlı, kalın, pembemsi ten rengindedir.
Gövde-Sap: Çam Düzenbazı Mantarı sapı, ortalama 2-12 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1 cm kalınlığındadır. Sap silindirik, çok ince ve fibrilozdur. Sap kalınlığı hemen hemen sapın her yerinde eşit veya bazen tabanda oldukça geniştir. Sap tüylü ve bazen uzunlamasına çizgili olup, çoğunlukla şapkası ile aynı renktedir. Sap tabanında morumsu miselyumlar göze çarpar.
Koku: Koku ve tat ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar, ortalama 7-9 x 6-8 µm boyutlarında olup, geniş ölçüde eliptik veya yarı küremsidir. Çoğunlukla 1-2 µm uzunluğunda dikenlerle süslenmiş ve amiloiddir. Basidia 4-sporludur.
Habitat: Özellikle Çam (Pinus sp) türleri ile mikorizal bir mantardır. Dağınık veya toplu halde bulunabilirler.
Mevsim: Sonbahar – Kış.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Diğer Laccaria türleri gibi bu tür de yenilebilir, ancak sulu olması, etinin ve lifli sapının pek lezzetinin olmaması nedeniyle gastronomik kullanıma pek uygun değildir. Yine de çorba veya güveçlere eklenerek tüketilmesi mümkündür.
Ek bilgiler: Benzer türler vardır. L. trichodermophora, yakın akrabası Balmumsu mantar – Laccaria laccata‘dan karpoforun yani şapkasının daha büyük boyutlarda olmamasıyla ayırt edilebilir. Diğer benzer türler arasında aynı cinse mensup, Laccaria bicolor ve Laccaria nobilis türleri bulunur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.