
Macrolepiota konradii – Dedebörtü
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Macrolepiota
Tür: Macrolepiota konradii
Macrolepiota konradii, Türkiye Mantarları Listesi adlı kitapta “Dedebörtü mantarı” Türkçe ismi ile bildirilmiş olan bu Macrolepiota türü iyi pişirildiğinde şapkası yenilebilir, güzel bir mantardır.
Şapka: M.konradii şapkası 8-13 çapında olup, şapka üzerinde yıldız benzeri görünümlü (şapkasının diğer bölgelerinde nazaran daha koyu renkli) bir yüzeyi ile karakterize bir Parasol mantarıdır. Genellikle şapka üzerinde yıldız şeklinde bir görüntü oluşur, şapka rengi soluk krem-dip merkezde daha koyu ve kahverengidir. Bu yıldız şeklindeki merkezi yüzeyin uzuvları kalkık olup, şapkanın dokusunda kolayca ayrılabilir. Şapka genellikle bariz bir umboya (merkezde meme benzeri koyu renk çıkıntıya) sahiptir.

Lameller: Başlangıçta beyaz, yaş ile birlikte krem rengine dönen lamelleri vardır. Lameller kolayca dağılabilirler.

Gövde-Sap: Sap 9-15cm boyunda olup, hareketli bir yüzüğü vardır. Yüzüğünün üst kısmı pürüzsüz ve açık krem rengindedir. Yüzüğünün alt kısımları ise, uçuk krem rengi tabanın bir görüntüsünü sağlayan ince kahverengi-kırmızımsı-açık şeritlerle buruşmuştur, hemen hemen açık kahverengi bir alt yüze sahiptir. Yüzüğü bazen tabana düşebilir veya parçalanıp kaybolabilir.

Koku: Hoş ama ayırt edici olmayan bir kokusu vardır.
Spor Baskısı: Sporları 12-17 x 7.5-9.5µm boyutlarında, gözenekli ve elipsoiddir. Spor baskısı rengi beyazdır.
Habitat: M.konradii meralarda, açık ormanlık alanlarda, fundalıklar ve bazen kum tepelerinde büyürler.
Türkiye’de resmî kaydı yapılan bölgeler arasında Güney Marmara Bölümü, Ege Bölgesi, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri ile Erzurum-Kars bölümü bulunmaktadır.
Mevsim: Yaz sonundan Sonbahar bitimine kadar habitatlarında bulunurlar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Dedebörtü mantarı iyi yenilebilir bir mantardır. Mantarın tadı ve dokusu gerçek Şemsiye Mantarı-The Parasol’a (Macrolepiota procera) çok benzer. Sapının atılıp sadece şapkasının iyi pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
Ek bilgiler: M.konradii ismini İsviçreli ünlü Matematikçi ve Mikolog Paul Konrad’dan almıştır,
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın