Press ESC to close

Körek, Mantika, Manguta, Gavcar Mantarı (Pleurotus eryngii var. ferulae)

Gavcar-Manguta-Pleurotus ferulae

Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi

Bölüm: Basidiomycota 

Sınıf: Agaricomycetes 

Takım: Agaricales 

Aile: Pleurotaceae

Cins: Pleurotus

Tür: Pleurotus eryngii

Alt Tür: Pleurotus eryngii var. ferulae

“Pleurotus” Yunanca kökenli olup kulak anlamındadır. Doksan kadar türü olan bu mantarın bir çeşidi de Pleurotus eryngii var. ferulae’dir ( Pleurotus ferulae). Ülkemizde Manguta , Mantika , Körek , Mantuka gibi yöresel isimler ile anılır. Kıbrıs’ta ise Gavcar denmektedir. Sahilci bir bitki olan Ferula communis bitkisi ve kökleri ile parazitik yaşar. Aynı aileden olan Pleurotus eryngii türünü (Diken mantarı) andıran görüntüsü ve tadı nedeniyle mantar avcılarının ilgisini çekmektedir. Resimde, parazitik yaşadığı Ferula communis ile birlikteliği görünmektedir.

Şapka: Körek mantarında şapka, hafif huni şeklinde 2 -20 cm çapında olabilir. Şapka üzeri merkeze doğru kahverengi, kenarları genelde oyuk çizgilidir, kenara doğru sütlü kahverengiye döner. Kurak mevsimlerde, özellikle ilkbahar aylarında krem renkte bile gözlemlenebilir. Şapka etli ve dolgundur.

Pleurotus eryngii var. ferulae
Pleurotus eryngii var. ferulae

 

Lameller: Krem renkte olup, sapa doğru ilerler. Düzgün ve sıktır. Diken mantarı ile benzerlikleri burada da kendini gösterir.

Pleurotus eryngii var. ferulae
Pleurotus eryngii var. ferulae

Gövde-Sap: Krem, kirli beyaz renklerde olup 3-5 cm uzunluğundadır. Güçlü ve esnek yapısı belirleyicidir.

Pleurotus eryngii var. ferulae
Pleurotus eryngii var. ferulae

Koku: Belirgin bir kokuya sahip değildir .

Spor Baskısı: Beyaz renklidir.

                                                     

Habitat: Körek Mantarı, Ferula Communis (Körek) bitkisinin kendisi veya kurumuş kökleri ile parazitik olarak yaşar. Ülkemizde Çanakkale’den başlayarak Ege , Akdeniz sahilleri ve Kıbrıs ‘ta yoğun olarak bulunmaktadır. Akdeniz iklimine uygun bir tür olup sadece sahillerde rastlanır . Aynı aileden olan Çakşır mantarı ise Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimlerinde (2000 m ve üzeri) bulunur. Ferula anatolica, Ferula szowitsiana vb Ferula sp bitkisi ile parazitik yaşar.

Mevsim: Körek Mantarı, İlkbahar ve sonbahar aylarında yağışlı havalardan sonra yetişir .

Yenilebilirlik ve Toksisite: Körek mantarı zehirsiz, tüketilebilir ve mantar avcılarının ilgi duyduğu, mutfak değeri yüksek bir türdür. Özellikle etli yapısı ve bazen Pleurotus ostreatus gibi toplu halde bulunması, hem görselliğini, hem de çekiciliğini arttırmaktadır.

KÖREK , MANGUTA MANTARININ DETAYLI VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

                                                

Dip not: Bu sitedeki içerikler bilgi amaçlıdır . Herhangi bir mantarı tüketmeniz direk olarak önerilmemekte ve sorumluluk kabul edilmemektedir.

Ek bilgiler: Pleurotus eryngii var. ferulae ( körek mantarı) aynı aileden olan Pleurotus eryngii ( diken mantarı) ile karıştırılabilir . Körek mantarı sahilci iken Diken mantarı otlaklarda boğa dikeni’nin ( Eryngium campestre) kendisi veya kurumuş kökleri ile birlikte yaşar. Diken mantarı da zehirsiz oluşu ve yüksek mutfak değeri ile mantar avcılarını kendine çekmektedir.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir