
Sedir mantarı-Tricholoma anatolicum
Taksonomi– Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile : Tricholomataceae
Cins : Tricholoma
Tür : Tricholoma anatolicum
T.anatolicum -Sedir mantarı (Katran mantarı), 2003 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Doğan tarafından bilim dünyasına kazandırılmış bir mantardır. Literatürdeki ismi T.anatolicum H.H. Doğan & Intini olarak geçmektedir. Türkiye’ye has bir Mantar türüdür. Aynı aileden, Japon, Kore ve Çin mutfağında büyük öneme sahip bir mantar türü olan Matsutake mantarından esinlenilerek Anadolu Matsutakesi olarak da adlandırılmıştır. Günümüzde Tricholoma anatolicum, Anadolu matsutakesi olarak öncellikle uzak doğu ülkeleri olmak üzere dünyanın büyük bir bölümüne ihraç edilmektedir. Şimdi gelin, Sedir mantarını Mantarlı yaşam ailesi olarak detaylı inceleyelim;
Şapka: Sedir mantarı (Katran mantarı), şapka çapı; 4-20 cm boyutundadır. Şapkanın gençlik evresinde beyaz üzerine soluk, açık kahve tonları görülür. Erginlik evresinde ise, üzerinde çatlaklar oluşturur, şapka ortasında koyu kahverengi tonlar görülürken, aşağılara inildikçe açık kahve beyaz çatlaklı yapı devam eder. Genellikle toprağın içinde yarı örtülü olduğu için, şapka üzerinde topraklanma veya çamurlanma görülür.

Lameller: Başlangıçta soluk beyaz, erginleştikçe kremsi yapıdadır. sık aralıklı kıvrımlı lamellere sahiptir. Yine erken evrede lamel üstü ince örtüyle kapalı olup, lameller gözükmez ancak erginleştikçe örtü yırtılarak sıralı lameller görünür hale gelir.

Gövde-Sap: 4-8 cm uzunluğunda, 2-5 cm çapındadır. Sap üzeri kahverengi pullarla çevrili, sap eti sert ve içi doludur. Yukarıdan aşağıya daralan bir forma sahiptir.

Koku: Katran benzeri bir kokusu olduğu, sedir yaprağı gibi koktuğu, bazılarına göre hafif salatalık koktuğu söylenmektedir.
Spor Baskısı: Beyaz.
Habitat: Bu tür, sedir ağaçları ile simbioz ilişkilidir. Toros sediri veya lübnan sediri olarak bilinen, Sedir ormanları ülkemizde Toros Dağlarında bulunduğundan, bu bölgede özellikle yüksek rakımlarda sıkça görülmektedir.
Mevsim: Eylül-Kasım.
Yenilebilirlik ve Toksisite: İyi derecede yenilebilir bir mantardır. Aromatik, Doğal baharatlı bir tadı vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle rica olunur.
GALERİ











Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın