Press ESC to close

Kamalak Mantarı (Tricholoma cedretorum)

Tricholoma cedretorum -Kamalak Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Tricholoma

Tür: Tricholoma cedretorum

Tricholoma cedretorum, Türkiye’de Kamalak mantarı yaygın ismi ile tanınan ve Sedir ağacı ile mikorizal bir Tricholoma türüdür.

Şapka: 5-12 cm çapa kadar büyüyebilen Kamalka Mantarı şapkası, dışbükey, genellikle basık, yuvarlak, kıvrık, düzensizdir. Genç evrelerde şapka merkezinde kahverengi, kenarlara doğru krem renkte yaşlandıkça şapka üzerindeki zar, merkezinden kenarlara doğru yapışkan şekilde koyu kahverengi bir renk alır. Şapka üzerindeki zar etinden kolay şekilde soyulur. Saptan şapka kolay şekilde ayrılır. Şapka eti tıpkı saptaki gibi hafif serttir.

Tricholoma cedretorum
Tricholoma cedretorum

Lameller:Yoğun saçaklı olan Kamalak Mantarı lamelleri, ilk evrelerde beyazımsı krem renkte, yaşlandıkça kahverengi-pembe ve sonlara doğru hafif kahverengi liflerle kaplanırlar.

Tricholoma cedretorum
Tricholoma cedretorum

Gövde-Sap: Sap boyu 8-12 cm’ye ve çapı 1-2 cm’ye kadar büyüyebilir. Gövde silindirik, tabana doğru hafifçe genişlemiş, beyazımsı renklidir. Üst kısımda daha yoğun kahverengimsi lifler vardır. Eti sert yapıdadır.

Tricholoma cedretorum
Tricholoma cedretorum

Koku: Unsu veya karpuz kokulu ve hafif acı buruk bir tada sahip olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Sporlar kütle halinde beyaz, pürüzsüz, düzensiz ve eliptiktir. 5-6 × 3.5-4.5 µm boyutlarındadır.

Habitat: Sonbahar ve kış başlangıcında Sedir ağaçları altında, (Cedrus sp) genellikle aşırı büyümüş çok sayıda örnekten oluşan gruplar halinde yetişir. Toprak tercihi genellikle kireçli kumlu topraklardır.

Mevsim: Sonbaharda sıkça rastlanılan bu mantara Kış aylarında da (özellikle Kış başlangıcı) rastlamak mümkündür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Bu mantarın yenilebilirliği çoğu mantar otoritelerince pek bilinmese de, memleketimizde, özellikle Kahramanmaraş, Konya, Adana yöreleri ve çevresinde halk tarafından toplanıp tüketilmektedir. Toksik olarak zehirli olduğu bilinmeyen mantar sert yapısı nedeniyle tercih edilmez. Toplu ve kümeler halinde olan mantar kayda değer şekilde fazla bulunabilir.

Ek bilgiler: Tricholoma cedretorum- Kamalak mantarına benzer türler kendiyle aynı cinsten olan Tricholoma fracticum, Tricholoma batchii, Tricholoma pessundatum, Tricholoma ustaloides ve en çok karıştırılan Sedir mantarı Tricholoma anatolicum ile benzerlik gösterirler .

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir