Basında Mantar
Yeni bir mantar türü keşfedildi
Published
2 yıl agoon
Yeni bir mantar türü keşfedildi; Inocybe kusadasiensis – Adalıkümbet Mantarı
Aydın ili Kuşadası İlçesinde Dr Oğuzhan Kaygusuz tarafından keşfedilen mantara güzel ilçemizin (Inocybe kusadsiensis) adı verildi;
İsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Atabey Meslek Yüksek Okulu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan KAYGUSUZ yeni bir mantar türünü daha geçtiğimiz günlerde resmen dünyaya tanıttı. 25 Ekim 2022 tarihinde tescillenen türün, Inocybe cinsine ait bir mantar olduğu ve bulunduğu ilçenin adıyla Inocybe kusadasiensis olarak, Oğuzhan KAYGUSUZ ve arkadaşları (Ditte BANDINI ve Ali ÇELİK) tarafından ilk kez kayıt altına alındığı öğrenildi.
Dr Oğuzhan Kaygusuz’un 2020-2022 yılları arasında yaptığı özverili saha çalışmalarından elde ettiği türlerden birinin, dünyada henüz hiç tanımlanmamış bir tür olduğu anlaşıldı. Tür Aydın ili Kuşadası ilçesinin Davutlar Köyü yakınlarında, Kızılçam veya Türk Çamı bilinen Pinus brutia ağaçlarının yoğun olduğu bir ormanda bulunduğu bildirildi. Akdeniz ikliminin termofilik çam ormanlarının bu mantar için doğal yaşam ortamı olduğu yazıldı.
Lisans, Yüksek Lisans ve Doktorasını Pamukkale Üniversitesinde Biyoloji üzerine yapan hocamız, birçok yeni türü ilk kez Türkiye’den dünyaya tanıtan, başarılı bir Türk bilim insanımızdır. Hocamızın daha önce keşfettiği mantarlardan bazılarının isimleri şöyledir; Inocybe kusadasiensis – Adalıkümbet Mantarı, Muğla ilimizde bulunan Inocybe viscida -Kaygankümbet Mantarı, Aydın ili Kuşadası ilçesinde yetişen Anadolu Yumurta Mantarı – Volvariella turcica, Artvin ili Hopa ilçesinde yetişen Anadolu Çıtkırdısı – Pluteus anatolicus , Denizli ilimizde yetişen Lepiota cremea – Anadolu Pullu Mantarı ve Denizli ili Pamukkale ilçesinde bulunan Pluteus mediterraneus – Zeytin Mantarı, Pluteus lauracearum (2021), Pluteus vellingae (2022) ve Pseudosperma pamukkalense Kaygusuz, Bandini & Knudsen, 2022 (BASILMAK ÜZERE).
1985 Tarsus doğumlu olan Dr Oğuzhan Kaygusuz şu günlerde Doçentlik başvurusunu yapmaya hazırlanmaktadır. Değerli hocamıza akademik kariyerinde başarılar diliyor, Türk ve dünya mantar dünyasına ve bilime yaptığı hizmetlerden ötürü çok teşekkür ediyoruz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
Mehmet Yeniyapı
19/12/2022 at 16:09
Bu tür olduğunu zannettiğim mantar Mengen ilçesinde çayırlık alanda var. Geçen sene ve bu yıl Aralık ayında rastladım. Mıhbaşı gibi ve peri halkası da var. Sap sert, üstü siyah renkte. 2 adet foto çekmiştim. İsterseniz gönderebilirim.
İsmail Dönmez
19/12/2022 at 17:21
Lütfen emailime yollayınız. İlginize çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla. Email: iso78@Hotmail.com