Connect with us

Inocybaceae

Pseudosperma pamukkalense (Pamukkale Mantarı)

Published

on

Pseudosperma pamukkalense – Pamukkale Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Inocybaceae

Cins: Pseudosperma

Tür: Pseudosperma pamukkalense 

Pseudosperma pamukkalensis – Pamukkale Mantarı (Kaygusuz, Bandini, Knudsen& Turkekul 2023) ilk kez Türkiye’den bildirilmiş endemik bir mantardır. Pinus nigra subsp. pallasiana yani Anadolu Karaçamı altında keşfedilmiş olan ve henüz Türkçe bir ismi bulunmayan Pseudosperma pamukkalense türünü “Pamukkale Mantarı” olarak sizlere anlatacağız. Tür, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi akademisyenlerinden Türk bilim insanı ve mikolog, Doç. Dr. Oğuzhan KAYGUSUZ hocamız tarafından mikoloji dünyasına tanıtılmıştır.

P. pamukkalense – Pamukkale Mantarı, ilk kez Türkiye’nin güneybatısındaki Akdeniz iklim kuşağında yer alan, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinden tanımlanmıştır. “Pamukkalense” tür ismi, mantarın ilk toplandığı Türkiye’nin Denizli ilinin Pamukkale ilçesinden almıştır.

Şapka: P. pamukkalense – Pamukkale mantarı, (MycoBank:—MB844004) holotiptir (Holotype), yani bu türün resmi olarak tanımlanmasında kullanılmış tek bir fiziksel örneğidir. Bu tür fiziksel bir örnek, ya da bu örneklerden bir tanesidir; ancak açıkça holotip olarak belirtilmiştir.

Şapka 20–45 mm genişliğinde olup, ilk başta subkoniktir. Sonra dışbükey ila genişlemiş olabilen şapkası üzerinde bir umbosu, ya bulunmaz, ya da çok az belirgin, düşük bir umboya sahiptir. Kenarlar yani marj önce eğri, daha sonra düz veya genişler ve yaşla birlikte yükselir ve mantar daha sonra umbo çevresinde biraz çöker. Şapka yüzeyi kuru, pürüzsüz ila basık arası ince doğal olarak fibriloz veya hafif rimozdur. Şapka rengi, merkeze doğru soluk açık saman sarısı ila koyu sarı veya sarımsı bir belirti ile soluk kırmızımsı-kahverengimsidir. Kenarlara doğru ise daha soluktur, yaşla birlikte bazı kısımlarda biraz çizgili kahverengimsi renkler olabilir.

Pseudosperma pamukkalense 

Lameller: P. pamukkalense- Pamukkale mantarı lamelleri sık ve yogun olup, eklenmiş, kıvrımlı, hatta subventrikozdur. Lamel renkleri önce beyazdan kremsi beyaza, daha sonra sarımsı kahverengiye değişir. Lamel uçları yani kenarlar ise beyazımsı ila soluk beyaz olup, tüylüdür.

Pseudosperma pamukkalense 

Gövde-Sap: P. pamukkalense sapı 30–50 × 2–7 mm boyutlardadır. Gövde, silindirik, eşit ve beyazdır. Mantar yaşlandıkça beyazımsı kalan veya tabandan sadece hafifçe renk değiştiren enine kuşaklarda, özellikle alt yarıda, hafifçe floközdür. Bağlam beyaz veya beyazımsıya olup, kesildiğinde veya berelendiğinde mantarda herhangi bir renk değişikliği görülmez.

Pseudosperma pamukkalense 

Koku: Koku biraz spermatiktir. Tadı ise belirsizdir.

Spor Baskısı: Basidiosporlar 10. 5‒19.0 X 5.9 – 9 μm boyutlarda, subfazoliform, guttulat, pürüzsüz ve kalın duvarlı olup, %3 KOH içinde uçuk kahverengidir. Basidia 31‒48 X 12‒‒14 μm, klavat ila geniş klavat, tabana doğru kuvvetlice sivrilen, 4- veya ara sıra 2-sterigamat, tanecikli içerikli ve ince duvarlıdır. Pleurocystidia yok.

Habitat: Anadolu Karaçam ormanlarında bulunan bu yeni türün, Eylül başından sonuna kadar kumlu ve kireçli topraklarda, tek başına veya gruplar halinde dağılmış olarak, çoğunlukla 450 m rakamlarda bulunduğu bildirilmiştir. Şu anda sadece Türkiye’nin Ege bölgesinden (Denizli İlinin Pamukkale ilçesinden) bilinmektedir.

Mevsim: Sonbahar (özellikle Eylül ayı içinde).

Yenilebilirlik ve Toksisite: Henüz bilinmiyor. Ama, Pseudosperma cinsinin diğer üyelerinin zehirli olduğu bilindiğinden, bu türünde muhtemelen zehirli olabileceği düşünülmektedir.

Ek bilgiler: Pseudosperma pamukkalense – Pamukkale Mantarı, ilk bakışta Pseudosperma rimosum gibi Pseudosperma cinsinin diğer türleriyle (Pseudosperma himalayense, Pseudosperma aureocitrinum, Pseudosperma arenicola, Pseudosperma mimicum, Pseudosperma pseudo-orbatum, Pseudosperma umbrinellum, Pseudosperma ponderosum, Pseudosperma melleum, Pseudosperma conviviale, Pseudosperma bulbosissimum, Pseudosperma guttuliferum ve Pseudosperma yunnanense) karistirilabilir. Pseudosperma rimosum’dan makroskobik ve mikroskobik karakterler olarak epey farklıdır; Mantar, soluk saman ila kahverengimsi sarımsı tonlu şapka rengi ve daha pürüzsüz şapka yüzeyi, daha büyük basidiosporlar (ortalama 12.9 X 7.0 μm’de), beyazımsı bir uç, dardan genişe klavatlı keilocystidia ve daha uzun caulocystidia kombinasyonu ile ayırt edilir. Bununla birlikte genellikle daha mat, nadasa bırakılan koyu sarı-kahverengimsi tüyler, güçlü fibriloz tüyler yüzeyi ve averajdan daha küçük basidiosporları olduğu bildirilmiştir.

Doç Dr Oğuzhan Kaygusuz kimdir? Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Atabey Meslek Yüksek Okulu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç Dr. Oğuzhan KAYGUSUZ 1985 Tarsus doğumludur. 

Oğuzhan Kaygusuz hocamızın keşfettiği ve dünyaya ilk kez Türkiye’den duyurduğu mantarlar arasında, Inocybe kusadasiensis (Adalıkümbet Mantarı), Inocybe viscida (Kaygankümbet Mantarı), Volvariella turcica (Anadolu Yumurta Mantarı),  Pluteus anatolicus (Anadolu Çıtkırdısı), Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı), Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı), Pluteus lauracearum (Defne Mantarı), Pluteus vellingae (Vellinga Çıtkırdısı) ve Pseudosperma pamukkalense (Pamukkale Mantarı) bulunmaktadır.

Oğuzhan hocamızın son keşfi olan mantar da (Melanogaster anatolica – Anadolu Karasüngeri) önümüzdeki aylarda yayımlanacaktır. Mantarlı Yaşam ekibi olarak hocamıza “başarılarınız daim olsun inşallah” diyoruz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Mantarın araştırıp yazılmasında bizlerden yardımlarını esirgemeyen, bu ve birçok mantarı dünyaya ilk kez tanıtan mantarın kaşifi Doçent Doktor Oğuzhan Kaygusuz hocamıza çok teşekkür ederiz. Kendisine minnettarız.

PHYTOTAXA Online Edition da 12.06.2023 tarihinde yayınlanan “Pseudosperma pamukkalense (Inocybaceae: Agaricomycetes), a new species from Turkey” başlıklı makale referans alınmıştır.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
Agaricaceae2 gün ago

Küt Kızıl Mantarı (Agaricus urinascens)

Mantar Türleri4 gün ago

Alaca Gövertek Mantarı (Rhodocollybia maculata)

Basında Mantar2 hafta ago

Benzer Mantarlar

Balsamia3 hafta ago

Şabankızılı Mantarı (Balsamia guenerii)

Hydnangiaceae3 hafta ago

Kırk Düzenbaz Mantarı (Laccaria proxima)

Mantar Türleri3 hafta ago

Kızılkıvırcık Mantarı (Podoscypha multizonata)

Inocybaceae4 hafta ago

Ihlamur Mantarı (Pseudosperma tiliae)

Balsamia4 hafta ago

Tulukmantar (Balsamia vulgaris)

Clitocybaceae4 hafta ago

Kış Hunimantarı (Clitocybe brumalis)

Amanita4 hafta ago

Sararan Ölüm Meleği Mantarı (Amanita ocreata)

Biannulariaceae4 hafta ago

Bozhuni mantarı (Bonomyces sinopicus)

Boletaceae1 ay ago

Oynaktüplü Mantar (Lanmaoa fragrans)

Mantar Türleri1 ay ago

Geniş Kirmit Mantarı (Russula adusta)

Entoloma1 ay ago

Bıdık Kavrıkbaş Mantarı (Entoloma mougeotii)

Leotia1 ay ago

Sarıtokmak Mantarı (Leotia lubrica)

Mantar Türleri2 ay ago

Ay Karakızmantarı (Tricholoma bonii)

Cortinariaceae2 ay ago

Lop Örümcekmantarı (Cortinarius camphoratus)

Mantar Türleri3 ay ago

Gübretopu Mantarı (Pilobolus crystallinus)

Mantar Türleri3 ay ago

Kop Yılanmantarı (Melanoleuca grammopodia)

Mantar Türleri3 ay ago

Ala Süngermantarı (Suillus variegatus)

Amanita3 ay ago

Kocakese Mantarı (Amanita amplivelata)

Basında Mantar3 ay ago

Yeni bir Amanita mantari daha bulundu

Mantar Türleri3 ay ago

Dikenlitabak Mantarı (Scutellinia scutellata)

Amanita3 ay ago

Keseli Fındıkseven Mantarı (Amanita corylophila)

Basında Mantar4 ay ago

Yeni bir Amanita türü mantar dünyaya ilk kez Türkiye’den tanıtıldı.

Bankeraceae4 ay ago

Zarağlayan Mantarı (Hydnellum auratile)

Mantar Türleri4 ay ago

Kestane Yılanmantarı (Melanoleuca castaneofusca)

Inocybaceae4 ay ago

Mısırpüskülü Pseudosperma (Pseudosperma sororium)

Clitocybaceae4 ay ago

Sünük Hunimantarı (Clitocybe vibecina)

Boletaceae4 ay ago

Süngertop Mantarı (Wakefieldia macrospora)

Aspergillaceae4 ay ago

Mavi Küf Mantarı (Penicillium italicum)

Boletaceae4 ay ago

Sahte Çörek Mantarı (Boletus huronensis)

Mantar Türleri4 ay ago

Tepeli Paraşüt Mantarı (Marasmius collinus)

Gloeophyllaceae5 ay ago

Kokulu Kütüktereği Mantarı (Gloeophyllum odoratum)

Boletaceae5 ay ago

Kuzumantarı (Neoboletus eryhtropus)

Bjerkandera5 ay ago

Kandermantarı (Bjerkandera adusta)

Mantar Türleri5 ay ago

Ak Dikenlitabak Mantarı (Scutellinia armatospora)

Mantar Türleri5 ay ago

Keme Mantarı (Terfezia boudieri)

Asterophora5 ay ago

Top Mantareniği (Asterophora lycoperdoides)

Mantar Türleri5 ay ago

Mekik Sarıpelte Mantarı (Tremella fuciformis)

Boletaceae6 ay ago

Badem Süngerciği Mantarı (Suillellus amygdalinus)

Agaricaceae6 ay ago

Badem Mantarı (Agaricus subrufescens)

Cheimonophyllum6 ay ago

Akyelpaze Mantarı (Cheimonophyllum candidissimum)

Geopyxis6 ay ago

Kömür Kuşağzı Mantarı (Geopyxis carbonaria)